Szűrővizsgálatok

2022.06.14. 11:45

A hivatalnokoknak is fontos az egészségük

– A megyei kormányhivatal egyik fontos népegészségügyi feladata az egészségmegőrzés támogatása, erre a Tolna Megye Egészségéért program keretében a Balassa János Kórházzal kötöttek együttműködési megállapodást. Ennek részeként hétfőn megkezdődött a kormányhivatal munkatársainak egészségügyi szűrése.

Gazsó Rita

Elsőként a Tolna Megyei Kormányhivatal munkatársai vettek részt szűrővizsgálatokon. Fotó: Mártonfai Dénes

– Hétfőn megkezdődött a kormányhivatal munkatársainak egészségügyi szűrése – tájékoztatott dr. Lehőcz Regina. A Tolna Megyei Kormányhivatal főigazgatója az esemény kapcsán elmondta, a most induló első szűrőprogramot minden járásban megszervezik, Szekszárdon két napig tart, a többi helyszínen egyelőre egy-egy napon keresztül látogathatnak el a hivatal munkatársai az egészségnapokra előzetes jelentkezéssel. 

A szűrések között testzsír- és vércukorszintmérés, boka-kar kardiológiai vizsgálat, nőgyógyászati, illetve szájüregi kontroll szerepel. 

– Az egészségnapokat azért indítottuk el, mivel a hazai lakosság átlagéletkora még mindig nagyon elmarad az uniós polgárokétól. Ezen elsősorban a dohányzás, a mozgásszegény életmód, az alkoholfogyasztás kiküszöbölésével lehet javítani. Ezt segíti az életmód-tanácsadás – fogalmazott dr. Lehőcz Regina. 

– A különböző egészségügyi vizsgálatok általában más-más helyszíneken zajlanak, amelyeken elég nehéz hétköznap, munkaidőben megjelenni. Ezt segítik ezek az egészségnapok, ahol a résztvevők egy időben, egy helyszínen, munkaidőben ellenőriztethetik egészségügyi állapotukat. Reméljük, ezzel hozzájárulhatunk az egészségük megőrzéséhez – tette hozzá. 

Dr. Pátri Eszter megyei tiszti főorvos szerint a népegészségügyi beavatkozások közül az egyik legfontosabb az egészségtudatos életmódra nevelés, valamint a korai szűrővizsgálatok fontosságának kiemelése. Ezt célozzák meg azok a kormányhivatalnokoknak szóló munkahelyi egészségnapok, amelyeket tesztjelleggel összesen ezer kormányhivatalnok számára szerveznek meg a megyében. Mint megtudtuk, az első, tavaszi-nyári szűrőprogramban hat járás mintegy 250 dolgozója vesz részt. 

– Nagyon sok azok száma, akiknél a szűrőprogram során elváltozást, betegségre utaló eredményeket sikerült találni, őket a szűrést végzők azonnal a háziorvoshoz irányítják, és megkezdődik a szakorvosi gondozásuk is – mondta az első tapasztalatokról. – Éppen az eddigi visszajelzések miatt szeretnénk mielőbb a megye teljes lakosságára kiterjeszteni a szűréssorozatot – jelezte dr. Pátri Eszter.

Céljuk a lakosság megszólítása 

A Tolna Megye Egészségéért kampány egy olyan hosszú távú kezdeményezés, amellyel a közeljövőben minden fórumon igyekszik megszólítani a lakosságot a szűréseken való részvétel fontosságáról, amelyet ha követnek, akkor sokat tehetnek saját egészségük érdekében – fogalmazott dr. Pátri Eszter megyei tiszti főorvos a szekszárdi egészségnapon. 

Mint ismert, múlt héten írt alá együttműködési megállapodást a Tolna Megyei Kormányhivatal és a Balassa János Kórház Egészségfejlesztési Irodája, amelynek célja a lakosság egészségtudatosságát erősítő tájékoztató, oktató programok, továbbá a betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok szervezése. Ennek részeként indultak el az egészségnapok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában