Hirdetés

2022.06.15. 00:00

A radioaktívhulladék-tárolót környezete is bizalommal övezi

A XXI. TETT-re Kész Napnak a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) egyik tagtelepülése, Véménd adott otthont június 10-én. Az esemény gerincét képező sajtótájékoztató és tudományos tanácskozás mellett a személyes párbeszédek kibontakozására is kiváló alkalmat biztosít a hagyományos rendezvény.

Hirdetés

Honti Gabriella, dr. Kereki Ferenc, Krachun Szilárd és Szalonna Zoltán a sajtótájékoztatón (Fotó: Makovics K.)

A községházán tartott sajtótájékoztatón Szalonna Zoltán, Véménd polgármestere méltatta azt a köteléket, amely a térséget és a radioaktívhulladék-tárolót összeköti.

– Olyan feladat megoldására vállalkoztak a térség települései, amely egész Magyarország érdekeit szolgálja – hangsúlyozta. – Nem feledkezhetünk meg azokról az előnyökről sem, amelyeket a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból befolyó támogatásnak köszönhetően élvezhet a régió, így Véménd lakosai is. Dr. Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. ügyvezető igazgatója az elmúlt évekre visszatekintve kiemelte: a társaságnál magától értetődő magatartás, hogy a biztonságot helyezik előtérbe a radioaktívhulladék-kezeléssel kapcsolatos feladatok ellátásakor. A Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót (NRHT) érintő témák közül az RHK Kft. telephelyei közötti hulladékátszállítási tervekről beszélt az ügyvezető igazgató:

Bátaapáti, Bátaszék, Cikó, Feked, Ófalu, Mórágy, Mőcsény és Véménd települések tartoznak a TETT-be

– Még 2002-ben egy biztonságnövelő programot indítottunk a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóban (RHFT), amelynek célja a biztonság fenntartásához és fokozásához szükséges műszaki-technológiai feltételek kialakítása, a 70-es 80-as években elhelyezett hulladékok kitermelése, átválogatása, újracsomagolása – mondta. – A visszatermelt hulladékok számára az RHFT átmeneti tárolórészében kell a kapacitást biztosítanunk. Mivel ez a tárolórész jelenleg megtelt, ezért az RHFT telephelyéről a hulladékcsomagok egy részét az NRHT hulladékátvételi követelményeinek való megfeleltetése után átszállítjuk a bátaapáti tárolóba. Az ezen tevékenységhez kapcsolódó üzemeltetési engedély módosítási kérelmet 2020-ban nyújtotta be a társaság az Országos Atomenergia Hivatalhoz. Ehhez kapcsolódóan tavaly kiegészítést kérvényezett. A dokumentumban felszín alatti, ellenőrzött zónában kialakított be- és kilépési pont nyitását kezdeményezte. Az üzemeltetési engedélyt – több hiánypótlást követően – idén március 18-i dátummal adta ki a hatóság. Szintén több éves munka zárult le 2021 decemberében: elvégezte az RHK Kft. az NRHT Időszakos Biztonsági Felülvizsgálatát. 

Évről évre a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót érintő témák köré felfűzött szakmai előadások biztosítják a tudományos tanácskozás magját. Ez a fórum a sportcsarnokban zajlott le. Berta József, az RHK Kft. beruházási főmérnöke a bátaapáti radioaktívhulladék-tároló térkiképzésének bányászati módszereit mutatta be előadásában. Bár a mai napig sokan úgy hivatkoznak a föld alatti vágatokra, mint bányára, Bátaapátiban nem bányát építenek, művelnek, hanem felszín alatti bányászati módszerekkel tereket képeznek ki a radioaktív hulladékok elhelyezésére.

Honti Gabriella, a társaság kommunikációs osztályvezetője a tavaly a TETT térségében lefolytatott közvélemény-kutatás eredményeiről számolt be. A Kutatópont Kft. gondozásában elkészült tanulmányhoz ezer fő személyes megkérdezésével gyűjtötték az adatokat, húsz perces interjúkkal. Az elemzésekből magasan kitűnik a tároló ismertsége, amely 88 százalékos a tevékenységgel érintett lakosság körében. Az osztályvezető mégis azt a mutatót emelte ki, mely szerint a megkérdezettek több mint háromnegyede elfogadja a telephely működését.

Faragó László a Gránit-díjjal

– Ez még fontosabb adat, hiszen azt jelenti, hogy nemcsak beletörődnek a lakosok az NRHT jelenlétébe, hanem harmonikusan együtt is tudnak vele élni, töretlen a bizalom. Arra is rámutatott, hogy a válaszadók mindössze hét százaléka nem tartja biztonságosnak a létesítmény működését. Mint fogalmazott, természetesen ez az érték sem elhanyagolható, mégis, nemzetközi szinten irigylésre méltó lehet a számadat.

A térség Lakossági Ellenőrző Csoportjának munkájáról Bagdy László szakmai vezető adott számot. Az aktualitásokat tekintve azt a június 3-ai tájékoztatót és továbbképzést emelte ki, amelyet dr. Radó Krisztiántól, az NRHT telephelyvezetőjétől kaptak a csoport tagjai.

Kovács Pál államtitkár (balra) is részt vett a tanácskozáson

– Természetesen a képzés során megkerülhetetlen volt az új hulladékelhelyezési koncepció bevezetésének témaköre, hiszen ez az a tárgykör, amely a lakosság érdeklődésének középpontjában áll – hangsúlyozta a szakmai vezető. A tanácskozást Krachun Szilárd beszámolója zárta. Bátaapáti polgármestere, egyúttal a TETT elnöke a társulás tevékenységét értékelve arról tájékoztatott, hogy a tagtelepülések lezárták a tavalyi évre vonatkozó elszámolásaikat és megkötötték új támogatási alszerződéseiket. Mint mindig, most is a tájékoztatást jelölte meg kiemelt feladatként, amelyhez elengedhetetlen, hogy folyamatos legyen az információáramlás az RHK Kft. és a tagtelepülések polgármesterei között.

– A több platformon folyó kommunikáció megteremti a párbeszéd lehetőségét a társaság és társulásunk között. Nem az a feladatunk, hogy mindenben egyetértsünk, de az kötelességünk, hogy egy olyan közös irányt határozzunk meg, amely előre viszi a térséget – összegezte gondolatait az elnök.

A cikói Hartmann Gergő 3. lett a plakátversenyen

Gránit-díjat ért a segítő munka
A TETT-re Kész Nap részeként az előadások után átadták a hagyományos Gránit-díjat. Ezt az elismerést Faragó László, az RHK Kft. volt üzemeltetési igazgatója, a TETT független ellenőrző bizottságának vezetője kapta meg. Mint az indoklásban szerepel, Faragó László áldozatos, odaadó munkájával támogatja a Társulás működését. Szintén díjat vehettek át a legeredményesebb alkotók az RHK Kft. és a TETT közös szervezésében megvalósuló plakátkészítő pályázat eredményhirdetését követően. Összesen százharmincnégy, a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozó pályamunka érkezett a radioaktívhulladék-tároló térségéből, amelyből kilencet jutalmaztak meg. A felnőtteket megszólító rendezvénnyel párhuzamosan hagyományos játékos szellemi vetélkedőn bizonyíthatták tudásukat a társulási tagtelepülések kisdiákjai.

A mórágyi általános iskolások csapata

A cikket Szeri Árpád írta. A fotókat Makovics Kornél készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában