Áremelkedés

2022.06.13. 11:22

Csak most jön a neheze: sokan fognak „leszokni” a kenyérről!

Az elmúlt pár hónapban sokat emelkedett a kenyér és a péksütemények ára. A szakemberek szerint a neheze még csak ezután jön, hiszen júliustól újabb lisztdrágulás lesz, ez pedig a kenyér árának további módosítását is jelenti.

Mauthner Ilona

Évekig nem mertek árat emelni a pékek. Fotó: MW

Fotó: Lang Róbert

Évtizedeken keresztül szinte bűnnek számított, ha a pékek módosítottak az árakon. Erre az áremelkedésre reagáltak a legérzékenyebben a vásárlók. Az elmúlt pár hónapban viszont már követni sem tudjuk hányszor és mennyit drágultak a pékáruk. 

– Évek teltek el úgy, hogy bár kellett volna, de nem emeltünk árakat, sok kis pékségnek lett ez a veszte. Nagy a verseny a piacon, így többször is meggondoltuk, mire árat módosítottunk, hogy merjük-e ezt meglépni – mondta Kászpári Károly, Tolna és Baranya megye pékszövetségének elnöke, aki egyben a tengelici Frissten pékség tulajdonosa is. 

– Pár hónapja visszaálltunk a termeléssel, ennek egyik oka a létszámhiány, illetve az állandóan emelkedő költségek. Két éve hat boltot „engedtünk el”, ahová korábban szállítottunk, most újabb hármat. Mára gyakorlatilag maradt a szekszárdi helyünk, néhány étterem és a tengelici általános iskola. Kevesebb létszámmal dolgozunk – tette hozzá. 

A kérdésre, hogy lisztet milyen gyakran vásárolnak, Kaszpari Károly elmondta, havonta a dunaföldvári malomtól, így a felvásárlási ár is folyamatosan változik. Az elmúlt évben megduplázódott a liszt ára. Egyelőre még nem tapasztalják, hogy kevesebb lenne a vásárlójuk. Amin tudnak, spórolnak, leginkább a tudatosabb energiafelhasználáson, illetve a munkaerőn lehet, ez utóbbi így azt jelenti, hogy a családtagok vállalnak többet.

A Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József azt nyilatkozta, hogy Magyarországon ma százötvenféle kenyeret és négyszázötvenféle péksüteményt gyártanak és forgalmaznak a pékek, tehát általánosságban nehézkes meghatározni az árat. Mindazonáltal a pékek, miután költségeik jelentős mértékben megnövekedtek, kénytelenek azt ráterhelni a vásárlókra. 

A legfontosabb költségnövelő tényezők között elsőként a lisztet emelte ki, amelynek az ára nyolcvan százalékkal emelkedett az elmúlt egy év során, és még nem ért véget a drágulás, ahogyan azt nemrégiben a gabonaszövetség képviselői is közölték. Szintén jelentős mértékben emelkedett az olyan – pékek számára nélkülözhetetlen – alapanyagok ára, mint az élesztő, margarin, vaj és étolaj. 

De ugyanez tapasztalható az energia területén: a gáz az ötszörösére, az áram háromszorosára-négyszeresére drágult. Emellett a logisztikai díjak is nagy mértékben emelkedtek, nem beszélve a munkabérköltségekről, a jelentős mértékű minimálbér-emelés miatt. 

A szakember mindezek mellett szükségesnek tart egy évközi, úgynevezett korrekciót is a sütőipari dolgozók részére, mert úgy véli, hogy enélkül el fogják hagyni az ágazatot. A munkaerő és a szakemberhiány pedig ebben a szektorban is komoly problémákat okoz. 

A jövő tehát bizonytalan, de az biztos, hogy kenyérdrágulásra lehet számítani, akár három-négyszeres árat is elkérhetnek érte. 
 

Év 2000., 2010., 2015., 2020., 2022.
 

Fehér kenyér Ft/kg118244278325600
Zsemle, kifli Ft/db1119222736
Forrás: KSH és TN-gyűjtés     

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában