Gyérítés

2022.06.22. 18:10

Ma este szúnyogirtás a megyében

A nyári hónapok kellemetlen velejárói a szúnyogok. Fájdalmas csípéseiket megelőzendő ilyenkor menetrend szerűen csökkentik az apró vérszívók számát. Erről tartott tegnap sajtótájékoztatót Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere.

Sz. L.

Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere tartott sajtótájékoztatót a megyei szúnyogirtásról (M. D)

Elmondta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében a megyében ma este elkezdődik ez a munka. Főleg a Dunához, illetve más vízfolyásokhoz közeli tizenhat településen, Szekszárdon, Bogyiszlón, Decsen, Dunaszentgyörgyön, Faddon, Gerjenben, Gyönkön, Koppányszántón, Nagykónyiban, Őcsényben, Regölyben, Sárpilisen, Simontornyán, Tamásiban Tolnán, és Varsádon, összesen 3460 hektáron gyérítik kémiai szerrel a kifejlett szúnyogokat. 

Nem repülőről, hanem földi, platós gépjárműre rögzített berendezésről juttatják levegőbe a szert. Ez történhet melegködképzéssel, ekkor az apró cseppekre bontott irtószert hő hozzáadásával terítik szét, elsősorban növényzettel erősebben borított helyeken. Mivel a köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken inkább az ULV eljárást alkalmazzák, amikor nagyon kicsi, 30-60 mikrométer átmérőjű permetcseppeket juttatnak a levegőbe.

Gyurkovics János elmondta, mikor a szúnyogirtás történik, célszerű a lakások ablakait becsukni, s az esetleg száradó ruhákat a szabadban összeszedni. Ha pedig az időjárás alkalmatlan lesz, holnap, vagy holnapután végzik el a munkát, amely egyébként egy országos akció része. A program szerint a héten 157 településen, összesen 36 ezer hektáron fognak védekezni. A következő napokban pedig a Balaton és a Velencei-tó környékén, valamint Győr-Moson-Sopron megyében a vizekben fejlődő szúnyoglárvák ellen biológiai módszerrel lépnek fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában