A rendszer csak mérsékli a kárt, megelőzni nem tudja

2022.06.01. 20:00

Nem a generátorkezelő hibázott a sok jégkár miatt

Jégesővel kísért nagy vihar vonult át a múlt hét közepén a megye délkeleti felén, melynek középpontja Bátaszék volt. Az okozott kár jelentős. Másnap a helyiek közül többen a bátaszéki generátorkezelőt, Hustyi Gábort hibáztatták azért, hogy a jégesőt nem sikerült megfékeznie. A kiváló szakember szinte lelkibeteg lett a sok vádaskodás miatt. Őt kérdeztük arról, hogyan működik, mennyire biztonságos a jégesőt mérséklő berendezés.

Hustyi Gábor négy éve kezeli a generátort lelkiismeretesen (Fotó: M. K.)

Két és fél órával a vihar előtt kapta az sms-t Hustyi Gábor május 25-én, az utolsó fagyos szent, Orbán napján. Az ön területén jégeső várható, kérjük kapcsolja be a generátort, ez volt az üzenetben. Azonnal  be is kapcsolta a berendezést. Ami ezután jött, őt is meglepte, az elmúlt harminc évben ilyenre nem emlékszik. A jégeső – dió és kisebb tojás formájú jégszemekkel – 19 óra 47 perctől 20 óráig tartott, utána csak eső esett. 

Másnap reggel többen őt hibáztatták azért, mert a kiskertjüket, autójukat, házuk tetejét, a környékbeli gyümölcsöst, szőlőt alaposan elverte a jég. Szinte belebetegedett a vádaskodásba, hiszen mindent elkövetett amit csak lehetett, de nem tudta a környezetét megvédeni a jégesőtől.

– Négy éve becsületesen csinálom a generátorok kezelését, a nap 24 órájában figyelem, mikor jön üzenet a telefonomra, hogy bekapcsoljam a berendezést. A múlt héten négyezer méter magasan és 15 kilométeres távolságban érkezett fölénk a vihar. Sajnos megfékezhetetlen volt, a kárt így is mérsékeltük a párologtatással, de az itt kialakult két szupercella és a határon túlról érkező, jéggel teli zivatarfelhők ellen nem lehetett mit tenni. 

A nagy jégszemeket ugyan csökkentette a párologtatás, de a kárt nem tudtuk megelőzni. A mi kertünket is teljesen elverte a jég, a gyümölcsfáinkat, a szőlőt. Három év után idén végre lett volna sárgabarackunk, de a földről szedtük össze vödrökben a zöld kis barackokat.

Nem csak Bátaszéken, de Dunaszekcsőn, Pörbölyön, Bátaapátiban is van generátor, azok is mind időben működtek. A vihar után, este negyed 11 órakor a pécsi diszpécserrel beszélt Hustyi Gábor, aki elmondta neki, nagyon sok riasztás volt a jégeső miatt, nem csak Bátaszéken, de más településeken, más megyékben is.

A 70 éves férfit megviselték a szemrehányások, hogy ő tehet a kárukról. sokan ugyanis nem tudják, hogy a rendszer nem hárítja el a jégesőt csaupán mérsékli a hatását. Minden generátorkezelőnek évente részt kell venni egy-egy tanfolyamon, ismerniük kell a berendezés minden elemét, az üzemanyag – a párologtatásra használt ezüst jodid és aceton keverék – fogyasztásából pontosan tudják a központban is, mennyit üzemeltette a berendezést a kezelője. 

A generátor egyébként a kert végében van, a környéken mindenki látja a lángot, hallja (morgó hangot ad) amikor be van kapcsolva. A szezon április 15-ével kezdődik és szeptember végéig tart. Ez idő alatt szinte sehová nem lehet elutazni, hiszen bármikor jöhet riasztás, mondta Hustyi Gábor. Nagy lekötöttség, nagy felelősség ez a munka. Van ugyan horgászengedélye, de arra, hogy használja is, még nem jutott idő – tette hozzá.

Szupercellák ellen nincs védelem

Tolna megyében két szupercella alakult ki május 25-én, amelyek ugyan a határon túli helyzethez képest csak kisebb károkat okoztak, az útvonalukon felhőszakadások és jégesők is tapasztalhatók voltak. Az országos jégkármérséklő rendszer a riasztott területeken teljes kapacitással működött. Egyelőre nem áll rendelkezésre olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető a jégeső. 

A határon túlról érkező, jéggel teli zivatarfelhők ellen nem lehet védekezni, ahogy a szupercellák ellen sem, ezek ugyanis több mint 13 kilométeres magasság fölé tornyosulnak, és folyamatos bennük a jégképződés. Az azonban garantálható, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által választott legmodernebb és leghatékonyabb, talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz, mint amelyek a rendszer működtetése nélkül alakulnának ki – állt a kamara által kiadott közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában