Muzsika

2022.07.27. 11:30

Barokkra hangolva: újra szól a régizene a kúriában

Hat zenetanár foglalkozik huszonkét zenésszel a kultúrát támogató Makay házaspár miszlai kúriájában. Több országból érkeztek a barokk zenét játszó muzsikusok, a hét folyamán összeszoknak, s a hétvégén koncertet adnak Simontornyán és Gyönkön.

Wessely Gábor

Tóth Mónika (balról) a régizenében a szokásostól némileg eltérő vonókezelést mutatja Kecskés Arankának. A szerző fotója.

Huszonkét zenész. A magyarokon kívül van közöttük aki Németországból, Olaszországból, Romániából, Kolumbiából és Japánból érkezett. Hol jött össze ez a nemzetközi gárda? Nem a budapesti, a milánói vagy a sydneyi operaházban, hanem Miszlán.

A Makay Tamás építész által 2010-re felújított, és a feleségének, Makayné Pál Bertának köszönhetően kulturális programokkal megtöltött kúriában főként képzőművészeti és zeneművészeti programokat, táborokat szerveznek. Barokk zenei kurzusokat 2011 óta tart Miszlán az ismert hegedűművész, Tóth Mónika. Ezen a héten is régizenét játszók érkeztek a faluba, hogy csiszolják a tudásukat, összeszokjanak, és felkészüljenek a hétvégi két hangversenyükre. (Tóth Mónikán kívül további öt zenetanár foglalkozik velük.) Szombaton Simontornyán, vasárnap Gyönkön adnak koncertet, a Haydneum Régizenei Központ támogatásával.

Az olasz Alessio gyakorol lantján a kastélykertben. A szerző fotója.

A Makay házaspár tette Miszlát a Tolna megyei kulturális élet külföldön is ismert helyszínévé. Eleinte, a zenei tábor mellett két képzőművészeti tábort is működtettek. Az egyiket Dinyés László és Tiry Péter, a másikat Nagy Gábor és Nádas Alexandra vezette. A két tábort később összevonták, a művészeti vezető akkor pár évig Könyv Kata volt, majd Uszkay Tekla vette át ezt a feladatot. Az évek során igen jelentős kortárs képzőművészeti gyűjtemény jött létre Miszlán.

A képzőművészek az idén Erdélyben, Csernátonban alkottak, közösen: a miszlai kompániából és a Sepsiszentgyörgyről érkezők, tízen-tízen. Ez a program a hónap elején lezajlott, most pedig a zenészek menedzselésével foglalkoznak Makayék.

Schallinger-Foidl Artúr hangolja a csembalóját. A szerző fotója.

Mai szemmel nézve elég furcsa a barokk muzsika egyik-másik zeneszerszáma. Például a hosszúnyakú, sokhúros lant, melyen az Olaszországból érkezett Alessio gyakorolt ott jártunkkor, a kúria kertjében. Vagy a csembaló, melynek érzékeny húrjait Schallinger-Foidl Artúr mindennap legalább egyszer újrahangolja.

Készülnek az élményadásra – a koncertekre – miközben ők is élményekkel gazdagodnak.

Romhalmazból kastély

Makay Tamás a Partium, felesége, Makayné Pál Berta pedig Erdély szülötte. Magyarországra negyven éve települtek át. Érden élnek, a miszlai kúriát 2009-ben vásárolták meg, és igényesen felújították, csakúgy, mint a mellette lévő magtárat, ahol a vendégművészek elszállásolása történik. Nem volt egyszerű a dolguk. Igaz, hogy Makay Tamás építész és műemlékvédelmi szakmérnök, de gyakorlatilag egy romhalmazban kellett meglátnia az egykori és a majdani barokk kastélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában