Ellátási gondok

2022.07.04. 11:33

Indiából és Kínából is érkezik már acél Tolnába

Az ukrajnai háború egyik következménye az átmeneti vas- és acélhiány volt, Európa-szerte. Egy ilyen profilú, acélkereskedelemmel foglalkozó tolnai cég vezetőjét, Bajai Zoltánt kérdeztük a részletekről.

Wessely Gábor

A háború kitörése előtt Európa két fő acélellátója Ukrajna és Oroszország volt. Márciusban komoly ellátási nehézségek jellemezték a piacot. Mi most a helyzet?
‒ A piac viszonylag gyorsan megoldotta ezt – válaszolta Bajai Zoltán tolnai acélkereskedő. ‒ Lengyelországból, Indiából, Kínából érkezik most már az áru.

Hogyan zajlik a folyamat, míg a termék a vásárlóhoz jut?

‒ Mi egy viszonylag kis cég vagyunk, közvetlenül nem állunk kapcsolatban az alapanyag-szállítókkal. Ismereteim szerint nagy acélbugák (tömbök) érkeznek az országba, s abból hengerelnek, például Dunaújvárosban csöveket, zártszelvényeket, idomvasakat, lemezeket. Mi onnan s más cégektől is vásárolunk, készletezünk, s kiszolgáljuk a környékbeli építkezők igényeit.

Az átmeneti áruhiányt csak a beszállítás akadozása okozta, vagy azzal párhuzamosan felvásárlási láz is volt?

‒ A felvásárlási láz már a covid megérkezésekor elkezdődött. Hazajött sok nyugaton dolgozó magyar, mert leállt a cégük, s elkezdték rendbe hozni az ingatlanjaikat, teraszokat, kapukat, kerítéseket készítettek. A legszigorúbb korlátozások bejelentésekor az se volt egyértelmű pénteken, hogy hétfőn kinyithatunk-e; akkor érkezett a legtöbb vevő. Hosszú sor kígyózott, egyenként engedtük be őket, kötelezővé tettük a fertőtlenítő szer és a maszk használatát. Nem történt baj, a kollégák között sem. Bár előfordult, hogy valaki otthon maradt, mert rosszul érezte magát, és home office-ban dolgozott pár napig. Összességében még versenyelőnyünk is származott abból, hogy vállaltuk a nyitvatartást, amikor mások azt nem kockáztatták meg.

Az árak sokat emelkedtek?
‒ Sokat és sokszor. Volt olyan, amikor egy nap alatt négyszer kaptunk új, emelt árlistát. S nyilván nekünk is aszerint kellett forgalmaznunk a termékeket. A velünk kapcsolatban álló lakatosok többsége egész évre bevásárolt. Ők is szerződtek egy árra a megrendelőikkel, s nem akarták kockáztatni a bevételüket, a kiadások újabb növekedése miatt.

Mostanra rendeződtek a kereslet-kínálati viszonyok?
‒ Igen, csak az átállás nem volt egyszerű. Máshonnan beszerezni az árut, szállítás, benzinár-emelkedés, megfelelő járművek hiánya, logisztika, sofőrök érdekeltté tétele abban, hogy vállaljanak hétvégi fuvart, minimálbér-emelkedés. Ennek mindnek árfelhajtó hatása volt. Most már rendes mennyiségben érkezik az acél az országba, s május közepétől keresletvisszaesés tapasztalható. Mert sokan bespájzoltak.


Az ellátási nehézségek csak átmenetiek voltak

Az acéltermékek forgalmazásával foglalkozó tolnai cég, a Bajai és Fia Kft. 1995-ben jött létre. A jelenlegi cégvezető, Bajai Zoltán édesapja – az alapító – már több mint tíz éve nyugdíjas. Természetesen szakmai tanácsokkal mindig segíti a haladást. A családi vállalkozás lassan, de biztosan fejlődött az évek, évtizedek során. Telephelyet a volt textilgyár területén alakítottak ki. Most már a raktárbázisul szolgáló csarnokkal együtt mintegy 3500 négyzetméteren működnek. A piaci viszonyok alaposan megváltoztak a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború miatt, de csak átmenetileg. Voltak ellátási, beszerzési gondok, és volt felvásárlási láz is. Mára visszaállt a régi rend.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában