Szabadegyetem

2022.07.18. 14:00

Klímabarát megoldásokat kerestek hazánk önkormányzatai

A Klímabarát Települések Szövetsége július 8-án és 9-én szervezte meg a második Klímabarát Szabadegyetemet, amelyen Szekszárd is képviseltette magát. A megyeszékhely önkormányzata 2009 óta tagja a szövetségnek, amelynek jelenleg országosan nyolcvanhárom önkormányzat a tagja. A Szekszárdi Klímakör csapatából Baka Éva, Baka György és Bíró Péter vett részt a két napos szakmai fórumon.

Farkas Eszter

Hosszúhetényben tartották a Klímabarát Települések Szövetségének II. Nyári Szabadegyetemét. Fotó: Facebook

– Az első napon dr. Geresdi István a Pécsi Tudományegyetem professzora tartott előadást a jégképződés, jégkárelhárítás és a jégkár elleni védekezési lehetőségekről. Ahogy ez a téma, úgy a többi előadás is az épp aktuális klímaváltozással kapcsolatos kérdéskört járta körbe – tájékoztatta portálunkat Baka György klímakordiátor.

Porhajas Gábor László, projektmenedzser elmondta a szakmai előadásokra elsősorban olyan szaktekintélyeket hívtak meg, akik tisztában vannak Tolna és Baranya megye természeti adottságaival – A program célja, a különböző önkormányzatok gyakorlati tapasztalatainak megosztása, tovább gondolása a klímatudatosság jegyében – emelte ki a projektmenedzser, majd hozzá tette: nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy átbeszéljük, az önkormányzatokat milyen kihívások elé állítja az éghajlatváltozás, illetve erre milyen megoldásokat találhatnak. Alapvetően, ezért is hívtunk helyi előadókat, mint dr. Geresdi Istvánt és Pandur Zsanettet.

Pandur Zsanett, a Magyar Permakultúra Egyesület egyik alapító tagja, aki Hosszúhetényben él. Csapadékvízzel működő önellátó gazdaságába nyerhettek betekintést a szabadegyetemen résztvevők. 

– Egy szemléltető játék formájában próbáltam bemutatni, hogy hogyan működik maga a permakultúra – mondta el Pandur Zsanett. A játék neve Az élet hálója, amit úgy kell elképzelni, hogy minden résztvevő körbe áll, akik mind az ökoszisztéma tagjai és a játék során megnézzük, hogy hogyan kapcsolódunk egymáshoz.

Vissza a természethez
Pandur Zsanett, facebook oldalán osztja meg farmjának mindennapjait, illetve hasznos információkat posztol önellátó gazdaságáról. A Sztyeppekert különlegessége, hogy nemcsak felhívja a figyelmet az aktuális éghajlatváltozás miatt bekövetkezett problémákra, hanem orvosolja is azokat. A permakultúra lényege ugyanis visszatérni a természethez, újra visszatérni a körforgáshoz. 

„Nekem az a dolgom gazdaként, hogy hagyjam a rendszert működni és az alapokat biztosítsam számára, hogy egészséges legyen: élő talaj, sokszínűség, víz, zéró vegyszer. A részletek elrendeződnek "maguktól".” – olvasható a Sztyeppekert facebook oldalán az egyik posztban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában