Előadás

2022.07.06. 18:10

A macskakoronavírus főbb tüneteit is bemutatták

Megyei továbbképző értekezletet szervezett a Tolna Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztálya július 6-án, szerdán Tolna megye valamennyi állatorvosának.

Farkas Eszter

Dr. Vizi Zsuzsanna tartott előadást (Fotó: Mártonfai Dénes)

Dr. Pelbát József, a kamara elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd dr. Vizi Zsuzsanna tartott előadást a macskák koronavírusos megbetegedéseinek diagnosztikájáról, illetve a FIP fertőzés – a macskák fertőző hashártyagyulladása – terápiás lehetőségeiről.

Sok gazda aggódik amiatt, hogy kiskedvencei is elkaphatják tőlük a koronavírust, azonban szerencsére ez nagyon ritka. Belgiumban regisztrálták a harmadik olyan esetet, amikor igazoltan emberről állatra terjedt át a kórokozó, azonban ennek az ellenkezőjére nem volt még példa, tehát állatról emberre nem terjed a betegség. Míg az új generációs koronavírus pár éve jelent csak meg, ami az emberre is ártalmas, addig a macskakoronavírus már sok éve jelen van. Dr. Vizi Zsuzsanna, állatorvos előadásában kitért ennek két fajtájára. Ezek az enterális koronavírus (FECV) és a sokkal jobban ismert Feline Infectious Peritonitis Virus (FIPV), amely rokon a kutya és sertés koronavírusokkal. A FIPV okozza a macskák halálos kimenetelű fertőző hashártyagyulladását, ami az érintett állatoknál a gyulladáson kívül folyadék felhalmozódásához vezet a hasüregben. 

Állatorvosoknak szervezett továbbképző értekezletet a megyei kormányhivatal Agrárügyi Főosztálya. (Fotó: Mártonfai D.)

Az enterális koronavírus esetében az állatok megfertőződhetnek közvetlenül bélsárral, indirekt módon szennyezett tárgyakkal, például az alomtálcával, cipővel vagy az etetőtállal, de akár méhen belüli fertőzéssel is. Ezzel szemben a FIPV sokkal ritkábban fordul elő, melynek tünetei a visszatérő láz, gyengeség, viselkedésbeli változások, mint a hirtelen agresszivitás és félelem, mozgászavarok, fogyás a haskerület növekedésével a hasvízkór miatt és a légszomj.

A hajlamosító tényezők közé sorolják a zsúfolt tartást, amely tenyészetekben és sokmacskás háztartásokban a legjellemzőbb. Fajokat nézve a bengáli, a birman, a himalájai, a ragdoll és a rex a legveszélyeztetettebb, kort tekintve pedig a két évnél fiatalabb egyedek és a tíz évnél idősebb, beteg macskák. Az állatorvos kiemelte, ivaros állatokban gyakoribb a betegség előfordulása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában