Koronavírus

2022.07.17. 20:00

Vigyázzunk az idősekre, krónikus betegekre

Minden korábbinál gyorsabban terjed a Covid új változata, mindenkinek indokolt az óvatosság.

Gazsó Rita

Képünk illusztráció. (Fotó: Mártonfai D.)

– Bő egy hete fokozatosan emelkedő esetszámokkal találkozunk. Habár a vírus minden korábbinál gyorsabban terjed, tünetei és lefolyása jóval enyhébb – számolt be a járványhelyzet jelenlegi állásáról dr. Papp Zoltán. A szekszárdi háziorvos hozzátette, a legtöbben felső légúti problémákkal, náthával, torokfájással, gyakran hőemelkedéssel, ritkábban lázzal, ízületi panaszokkal, köhögéssel, némely esetben hasmenéssel, hányással érkeznek a rendelőbe. Ezelőtt nem volt jellemző, de a mostani esetek azt mutatják, gyakran kezdődhet fejfájással a betegség, amelynek hátterében az Omikron 3-as változata áll.

A háziorvos szerint az oltatlanoknál vagy azoknál, akik régebben, 2020-ban voltak utoljára oltva, nagyobb eséllyel jelentkezhetnek erőteljesebb a tünetek: előfordulhat tüdőgyulladás, hosszan elhúzódó köhögés is. Dr. Papp Zoltán azt mondta, mérsékelt módon, de emelkednek a kórházi esetszámok, de ott is enyhébb lefolyásúak a betegségek.

Úgy fogalmazott, a védekezésben nagyon fontos a személyes higiénia, a szájmaszk használata, amely egyelőre ugyan még csupán az egészségügyi intézményekben kötelező, de zárt helyen a fokozódó esetszámok miatt mindenkinek ajánlatos. Még a sebészeti maszk is sokat számít. A háziorvosok kollegiális vezetője szerint a korábban tapasztaltakhoz hasonlóan jellemző, hogy a buszos- és repülőutak, valamint családi rendezvényeken résztvevők körében emelkedik a megbetegedések száma, ezért érdemes kerülni a zárt térben szervezett összejöveteleket, amit lehet, inkább szabadtéren kell tartani.

Dr. Papp Zoltán a vakcina mielőbbi felvételét ajánlja az oltatlanoknak (Fotó: TN)

„Az idősek és a krónikus betegségben szenvedők a legveszélyeztetettebbek, vigyázzunk rájuk” – javasolja. Dr. Papp Zoltán szerint az oltatlanokra nézve továbbra is kiemelten veszélyes a koronavírus, ezért számukra ajánlja a vakcina mielőbbi felvételét, valamint javasolja a negyedik vakcina beadatását mindazoknak, akik régen kaptak oltást.

Megtudtuk, őszre várható az eredetihez képest módosított összetételű vakcinák megjelenése, amelyek hatékonyabb védelmet nyújthatnak az új variánsokra. „Az oltásnak igen is van jelentősége: bár a fertőzést valamennyien elkaphatjuk, a betegség tünetei és szövődményei jóval enyhébbek a beoltottak esetében” – hangsúlyozza az orvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában