Testvérváros

2022.07.29. 12:37

Siménfalvai vendégeket fogadtak

Siménfalváról érkezett diákokat, pedagógusokat köszöntött szerdán délután Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere a városháza dísztermében. Bemutatta a várost, szólt múltjáról, jelenéről, majd a megyeszékhelyről szóló könyvvel ajándékozta meg a vendégeket.

Sz. L.

Siménfalvai gyerekek (Fotó: MK)

A diákok, s az őket kísérő pedagógusok, Boda Csilla Juliána és Tamás Lenke Kölesd vendégei. Siménfalva és Kölesd testvéri kapcsolata már 35 éves, azóta látogatják egymást a Har­gita megyei és a Tolna megyei település lakói. Most a Székelyföldről érkezettek Szekszárddal ismerkedtek meg. 

A Székelykeresztúrtól 14 kilométerre lévő községközpontról, Siménfalváról, a vendégek elmondták, 14 kicsi székely faluból áll. A település három általános iskolájába háromszáz diák jár, s van egy óvoda, ahol félszáz gyermek tölti napjait. Szomorúan mondta Boda tanítónéni, hogy az iskolások száma évről évre csökken, az viszont kedvező, hogy a felnőttek legtöbben ott maradnak, s akik elmentek másutt tanulni, sokan visszajönnek. A falut magyarok lakják, csupán a négy rendőr román. 

Iskolájukat, amelyet pályázatból gyönyörűen felújítottak, az Alsó-Siménfalván született Marosi Gergely népmese­gyűjtőről, a székelykeresztúri, hajdani unitárius gimnázium igazgató-tanáról nevezték el. Az iskolásokat pedig – folytatta – feltarisznyázzák a hagyományok ismeretével. A székelyföldi diákok a hétvégén utaznak haza. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában