Allergia

2022.07.22. 20:00

Sokak életét könnyíti meg, ha rendszeresen irtják a parlagfüvet

Magyarországon közel két és fél millió ember szenved allergiás megbetegedésben. A legtöbb tünetet kiváltó allergének közül az első helyen a parlagfű áll.

Farkas Eszter

A parlagfű elleni védekezés a földterület tulajdonosának kötelessége. Többféle módon, például rendszeres kaszálással védekezhetünk ellene (Fotó: Mártonfai D.)

Hazánkban az allergiások száma az utóbbi évtizedekben jelentősen növekedett. A parlagfű okozta allergia jellemző tünetei az orr- és szemviszketés, orrfolyás, heves tüsszögés. Kezelés nélkül a reakció elhúzódhat és idővel allergiás asztma lehet a szövődménye.

Az országos adatok alapján még nem kezdődött el a parlagfű tömeges virágzása. A szekszárdi pollencsapda adatai szerint megyénkben kis mennyiségben azonban már megjelentek a növény pollenjei a levegőben. Idén július utolsó és augusztus első napjaiban már várható a parlagfű tömeges pollenszórása, a szezon tetőzésére augusztus végén, szeptember elején számíthatunk. A szezon erősségét nagyban befolyásolja az időjárás, az esős időszakok visszavethetik a pollenterhelést, azonban csak rövid időre tisztítják meg a levegőt.

– A Tolna Megyei Kormányhivatal honlapján hetente részletes tájékoztatást adunk az aktuális pollenhelyzetről a szekszárdi csapdában regisztrált pollenek mennyisége alapján – tájékoztatta lapunkat dr. Lehőcz Regina főigazgató, majd hozzátette: A parlagfű okozta allergia elleni védekezésben a legfontosabb tényező a parlagfű irtása. Jogszabályi előírás szerint a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

A parlagfű mentesítési kötelezettség teljesítését helyszíni ellenőrzés keretében külterületen a területileg illetékes ingatlanügyi hatóság, a Tolna Megyei Kormányhivatal Földhivatali Osztályai végzik. Amennyiben az ingatlanügyi hatóság a helyszíni ellenőrzés során parlagfüves fertőzöttséget észlel, elektronikai eszközzel rögzíti a fertőzött terület koordinátáit, és a parlagfű foltra vonatkozó jellemzőket. 

Az ingatlanügyi hatóság földi felvételezéssel, helikopterrel, és repülő géppel is végezhet helyszíni ellenőrzéseket. A légi felvételezés során lehetőség van elzárt területek feltérképezésére, nagy kiterjedésű foltok felderítésére és azok kiterjedésének pontosabb meghatározására.

A hatósági ellenőrzések mellett, a parlagfűvel fertőzött területek felderítésében az állampolgárok is hatékonyan közreműködnek, az elmúlt évek tapasztalatai alapján bejelentéseikkel jelentős mértékben hozzájárultak a hatósági tevékenység eredményességéhez, és a parlagfű elleni védekezés hatékonyságához. A Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR), az alábbi linken érhető el: https://pbr.nebih.gov.hu.

A lakossági felhasználók a rendszerben megjelölik a parlagfűvel borított területeket, amely bejelentéstől a hatósági helyszíni ellenőrzésre öt napon belül kerül sor. A bejelentés alapján lefolytatott hatósági ellenőrzésnek nagyon fontos eleme a bejelentők felé történő folyamatos visszajelzés.

Idén az eddigi évekhez képest korábban, május közepén kezdődtek meg az ellenőrzések, melynek célja, hogy a parlagfű virágbimbójának kialakulását a lehető legkorábban megakadályozhassák. Az idei helyszíni ellenőrzések során megállapították, hogy a parlagfű állapota lassan eléri az eljárás lefolytatásához szükséges állapotot. Előfordulása változatos, nagyobb mennyiségben táblaszéleken, pihentetett területeken, learatott gabonatarlókon jelenik meg.

A parlagfű elleni védekezésben hatékony módszer a légi felderítés, melyre augusztus nyolcadika és szeptember tizedike között kerül majd sor. Amennyiben a földhasználó a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének nem tesz eleget, emiatt pedig az ingatlan legalább virágbimbós állapotú parlagfűvel fertőzött, közérdekű védekezést kell elrendelni.

A közérdekű védekezés elrendelésével egyidejűleg a megyei kormányhivatal értesíti az ügyfelet, hogy eljárás indult ellene parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása miatt. A közérdekű védekezést a kormányhivatal által megbízott vállalkozók, gazdálkodó szervezetek végzik. A közérdekű védekezés végrehajtása során a vállalkozó az érintett területre beléphet, ott a szükséges cselekményeket elvégezheti. 

A mentesítést végző vállalkozó kirendelése előtt a növényvédelmi felügyelő újra ellenőrzi a parlagfüves területet. Amennyiben az ügyfél időközben eleget tesz a parlagfű-mentesítési kötelezettségének, be kell jelentenie a kormányhivatalnak.

Belterületi parlagfüves terület esetében a hatósági ellenőrzés lefolytatására a jegyző jogosult. A növényvédelmi hatóság célja nem a büntetés, hanem egyfajta jogkövető gyakorlat kialakítás. Ebben kéri a kormányhivatal az ingatlantulajdonosok és földhasználók felelős együttműködését.

– Megyénkben az idén még nem indult eljárás parlagfű elleni kötelező védekezés elmulasztása miatt. Száras-leveles növény tömeges jelenléte miatt két esetben küldtünk figyelmeztetést ingatlantulajdonosok részére, amivel a megelőzésre szeretnénk felhívni a figyelmet. Az eljárás alá vont gazdálkodók, ingatlantulajdonosok az esetek nagy részében elvégzik a mentesítést, de a bírságot ilyenkor is kiszabják, mert a mentesítés jogszabályi kötelezettség – mondta el a főigazgató.

Komoly bírságra számíthat, aki elmulasztja kötelességét

Növényvédelmi bírságot kell kiszabni azzal szemben, aki a védekezési kötelezettségét elmulasztja. A növényvédelmi bírság mértékét – tizenöt ezertől öt millió forintig terjedően – a parlagfűvel fertőzött terület mérete, és a felületi borítottság mértéke határozza meg. Amennyiben az adott földhasználó három éven belül ismételten elmulasztja a védekezési kötelezettségét, másfélszeresére kell emelni a vele szemben kiszabott bírságot. Tavaly ötvenöt bírsághatározatot hozott a megyei kormányhivatal növényvédelmi hatósága, ami összesen másfél millió forint volt, azonban végrehajtására csak két esetben volt szükség.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában