Statisztika

2022.07.27. 07:00

Tíz férfira tizenegy nő jut Tolnában

A nők élnek nagyobb létszámban Tolna megyében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. A férfiak átlagosan százhúszezren voltak 2001-ben, a nők százharmincegyezren. Azóta mindkét nem képviselői egyre kevesebben lettek.

Brunner Mónika

Illusztráció: Shutterstock

Két évtizeden át szinte általános folyamat volt, hogy egyre kevesebben lakják Tolna megyét, és sajnos az idei évben is folytatódik ez a tendencia. A KSH adatai szerint kétszázötvenezer-ötszázkilencvennégyen éltünk itt 2001-ben, ám az évek múlásával ez a szám évente egy-háromezer fővel csökkent. Egy évtized múlva, 2011-ben a hivatalos statisztikai adatok már csak kétszázharmincegyezer-száznyolvanhárom lakosról szólnak... 

Pedig megyénk nem egy rossz hely, majd' minden a lakosság rendelkezésére áll a boldoguláshoz, minőségi élethez. A Tolna Megyei Értéktár honlapján található köszöntőben szerepel, hogy Tolna megye Magyarország azon része, ahová jó érzés megérkezni, ahol jó élni. A köszöntő szól Tolna megye kincseiről, szép vizeinkről és erdőinkről, ezek növény- és állatvilágáról, kiváló borvidékeinkről. Említi az ember munkájának kiemelkedő eredményeit, a műemlékeinket magába foglaló épített környezetünket, hírneves népművészetünket, történelmi és irodalmi múltunkat. 

Kulturális örökségünk részét képezi Illyés Gyula szülőhelye és első iskolája. A Pálfához tartozó Felsőrácegrespuszta arról is nevezetes, hogy Illyés híres művének, A Puszták népe című szociográfiának a helyszíne. 

Tolna megyében szívesen fogadjuk a hozzánk érkezőket: a Megyei Értéktárban a Turizmus és vendéglátás kategóriájában a Dunaföldvári vásár és a szekszárdi Petrits Mézeskalács Múzeum lelhető fel.

Szemlézve a KSH adatokat, 2012 volt az az évszám megyénk életében, amikor úgy tűnt, hogy talán egyre többen leszünk, hiszen akkor közel négyszáz fővel ugrott meg a népességszám. Ám aztán ismét lefele tartottak az adatok, és évről évre jó néhány ezer fővel mindig kevesebben lakták Tolna megyét. Két éve, 2020-ban már csak kétszáztizenötezer-ötszáztizennégyen éltek nálunk. Egy éve, 2021-ben pedig kétszáztizenháromezer-háromszáznegyvenen. 

Összegezve, két évtized alatt év, 2001-től harminchétezer-kétszázötvennégy lakossal lettünk kevesebben. A statisztikai adatok az idei, 2022-es évben szintén zuhanást mutatnak: kétszáztizenegyezer-százhetvenkét lakosról szólnak. 

A nemek arányát is vizsgáltuk, e tekintetben egyértelműen a nők vannak többségben Tolna megyében. Százkilencezer-nyolcszázhét nőt számoltak össze az idei évben, 2022-ben, a férfiak ennél jóval kevesebben, százegyezer-háromszázhatvanöten vannak. Ez az adat 2001-ben a következőképpen alakult: Százharmincegyezer-hatvan nő és százhúszezer-ötszázharmincnégy férfi. 

A későbbi éveket is figyelembe véve átlagosan mintegy nyolc-tízezer fős különbségek vannak minden évben a nők javára. 

Az elhalálozásokat is áttekintettük a KSH adatai alapján. A múlt évben háromezerkilencszáznégyen hunytak el. Az idei év első negyedéves adatai szerint a halálozások száma: kilencszáznegyvenöt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában