Színesek, szagosak

2022.08.05. 07:00

A tanév közeledtét jelzik az új könyvek

Augusztus másodikán indultak el a tankönyvek az általános iskolákba, gimnáziumokba. A tanév kezdetére minden gyermek kézhez kapja az ingyenes kiadványokat.

Schilli-Bárány M.–Mauthner I.

A tanév kezdetére minden gyermek kézhez kapja az ingyenes kiadványokat. (Fotó: M. D.)

Folyamatosan szállítják a tankönyveket a hónap folyamán az ország minden szegletébe, hogy iskolakezdésre teljes felszereléssel rendelkezhessenek a nebulók – tájékoztatott Süli János a közösségi oldalán, ahol kiemelte, a nehéz helyzetben, a drasztikusan megemelkedett papírárak ellenére is több mint egymillió gyermek kap új tankönyvet térítésmentesen a tanévre. A családokat segítve közel tizenhárommillió tankönyvet osztanak ki a diákoknak.

Megyénkben is van, ahova már megérkeztek a frissen nyomtatott, színes, szagos könyvek, így például Bonyhádon hamarosan hazavihetik a gyerekek ezeket. Várdombon még csendes az általános iskola, mind a tanárok, mind a diákok a nyári szünetet töltik. Telefonos megkeresésünkre egy ügyeletes dolgozó elmondta, hogy augusztus huszonnegyedike környékén érkeznek meg a kiadványok.

Szeptemberben itt tizenhat elsős kezdi meg a tanévet, de ez a létszám még változhat, mert augusztus huszadika után még be lehet iratkozni, és néhányan jelezték is e szándékukat. Jelenleg úgy fest, közel százhúsz diák kezdi majd meg szeptemberben a tanévet, ám a végső létszám majd csak a hónap végére lesz pontos. Az ingyenes tankönyveket itt majd a tanévnyitó napján kapják meg a tanulók. 

Steiner Krisztián bonyhádi igazgató mutatja: hiánytalanul megérkeztek a könyvek (Fotó: Mártonfai)

Szekszárdon a Szent József Iskolaközpontba még nem érkezett meg a szállítmány, augusztus tizenhetedikére várják a könyveket, hogy aztán az évnyitóig minden gyereknek kioszthassák azokat. Az iskolatitkár elmondta, minden évben néhány darabbal többet rendelnek, hogy a tanároknak is jusson belőlük. Hangsúlyozta, hogy hiába kapják meg a gyerekek a kiadványokat ingyenes használatra, sokan nem vigyáznak rá. 

A tanárok sok esetben felhívják a diákok figyelmét, hogy vigyázzanak rá, ne húzzanak alá benne semmit, ne firkáljanak vagy jegyzeteljenek bele, csomagolják be és óvatosan lapozgassák, év végén mégis nagyon sok szakadt, széthullott könyvet adnak le a nebulók. Ezeket a következő tanévben már nem tudják felhasználni, le kell azokat selejtezni. Ezért idén kiemelten kérik a diákokat, nagyon vigyázzanak a könyvekre, becsüljék meg azokat, mert ha ki kellene fizetni, az bizony fájna a szülőknek. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában