Éremkincs

2022.08.19. 16:20

Arany és ezüst csillog a kiállító teremben

„2020. szeptember 18-án a Hunyadi utcában Gárdonyi Róbert a nagyszülei udvarában a vakondtúrás tetején ezüstpénzeket vett észre." Így kezdődött el az a történet, melynek folytatásaként szenzációs lelet került elő Simontornyán.

Szeri Árpád

Arany és ezüst csillog a kiállító teremben (Fotó: Mártonfai)

Egy összeroppant, kisméretű füles korsó társaságában érmék rejtőztek. Ezekből nem kevesebb, mint ezerhatszázötven darabot számoltak meg a szakemberek. A XVI. század közepéről származó éremkincs zömében magyar, osztrák és török ezüstérmékből állt. Többségük Hunyadi Mátyás, II. Ulászló, II. Lajos és I. Ferdinánd ezüstdénárja, de van köztük néhány kisebb értékű hazai ezüst obolus és mintegy negyven osztrák és német területről származó ezüstveret. Emellett száz török akcse is szó szerint színesíti a leletet. A legértékesebb darabok közé az az öt aranyforint tartozik, amelyekből kettő Hunyadi Mátyás, három pedig Szapolyai János verete. 

Dr. K. Németh András és Kocsis Dániel régészhallgató Tamásiból (Fotó: M. D.

A megtisztított pénzérmék döntő többségét elsőként a Wosinsky Mór Megyei Múzeum mutatta be a közönségnek. Ezt követően, tavaly októbertől a Simontornyai Vár fogadta a tárlatot. A „Pendűlnek nagy sok aranyforintok!" elnevezést viselő kiállítást dr. K. Németh András ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A Wosinsky Mór Megyei Múzeum régész főmuzeológusa rendszeresen gondozza a kincseket, mint ahogyan az felvételünkön is látható. A torony első emeleti termében található tárlat ez év december 31-ig tekinthető meg. Ódor János, a megyei múzeum igazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy zajlanak a tárgyalások a WMMM és a Simontornyai vár között a tárlat látogatási idejének, a kölcsönszerződésnek a meghosszabbításáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában