Közlemény

2022.08.23. 18:10

Befejeződött a vizsgálat a NAIH-nál

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálata sem adatvédelmi incidenst, sem jogosulatlan adatkezelést nem állapított meg a Szekszárd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában lévő beléptető- és kamera rendszer működésével kapcsolatban, és a Rendőrség határozata szerint sem lehet következtetni olyan jogsértő gyakorlatra, ami szerint a jogszabály megsértésével kerülnének ki személyes adatokat tartalmazó felvételek az önkormányzattól.

TEOL

Polgármesteri hivatal épülete. Illusztráció (Fotó: Makovics Kornél)

Fotó: Makovics Kornél

Egy szekszárdi önkormányzati képviselő még 2021. december 2-án tett feljelentést a rendőrségen személyes adattal visszaélés, tiltott adatszerzés és információs rendszer vagy adat megsértése miatt, miután az egyik közösségi oldalon a Szekszárdi Polgármesteri Hivatal belső kamerarendszerének felvételeiből kivágott képpel illusztrálták, hogy a városi képviselők egy része csak fotózkodni jár be a hivatalba, de a közgyűlés ülésére már nem mennek be, így az határozatképtelenség miatt elmaradt - tudtuk meg az Önkormányzati Sajtóirodától.

Ismeretlen személy – vélhetően ugyanaz az önkormányzati képviselő – 2021. december 3-án tett panaszt a NAIH-nál Szekszárd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal jegyzőjével szemben, mert véleménye szerint egy magánszemély a hivatal 2021. november 25-i felvételeit megnézte, azokat elemezve több önkormányzati képviselőről nyilvánosságra hozta, hogy mikor érkezett és távozott az épületből.

Szekszárd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala a jegyző utasítására a vizsgálat folyamán mindvégig együttműködött a hatóságokkal, így a Rendőrséggel és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal is. A Rendőrség bűncselekmény hiányában még márciusban megszüntette a nyomozást. Az erről szóló határozatban rögzítik, hogy a feljelentő képviselő beadványában megfogalmazott következtetések ténybeli alapja hiányzik.

Nem valósult meg egyetlen törvényi tényállási elem sem, így a személyes adattal visszaélés elkövetése kizárható, valamint a feljelentő által hivatkozott tiltott adatszerzés bűntette és az információs rendszer vagy adat megsértése vétség megvalósítása is kizárt. A rendőrségi határozat rögzíti: „Az a magatartás, hogy a közszereplőnek minősülő személyről készített képfelvételt nyilvánosságra hozták egy internetes közösségi oldalon keresztül, nem minősülhet jogosulatlan vagy a céltól eltérő adatkezelésnek.”

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a napokban szüntette meg a vizsgálatot. A Hatóság a kilenc hónapon át tartó eljárás során nem állapított meg sem adatvédelmi incidenst, sem jogosulatlan adatkezelést. A jogellenes adatkezelés vizsgálata során a NAIH hangsúlyozta, hogy „a Hatóság gyakorlata szerint a közérdekből nyilvános adatok körébe tartozik a közfeladatot ellátó személy közfeladata ellátásával kapcsolatos valamennyi adata, így többek között az az információ is, hogy a munkavégzés helyére mely időpontban érkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában