Gazdasági fejlődés

2022.08.18. 11:30

Készül a megyénket is érintő, összetett turisztikai stratégia

Nagyszabású komplex turisztikai stratégiai terv készül a Közép-Duna Menti Kiemelt Térségről, felmérve az adottságokat, a szükséges fejlesztések irányát és az ezek megvalósításához szükséges források mértékét. Erről kérdeztük Grónay Andreát, a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség ügyvezetőjét.

Gazsó Rita

illusztráció (Fotó: Makovics Kornél)

– A Közép-Duna Menti Kiemelt Térség (KDMKT) tavaly elkészült, a fejlesztéseket megalapozó stratégiai dokumentumaiban a 2021–2035-ös időszakra szóló Térség Fejlesztési Koncepcióban, valamint a 2021–2027-es időszakot felölelő Stratégiai és Operatív Programban kiemelt helyen szerepel a turizmusfejlesztés – mondta lapunknak Grónay Andrea, a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetője. – A KDMKT 2021–2027-es stratégiai programja a gazdasági fejlődés hat fő pillére között említi, s kiemelt fejlesztési célnak tekinti a turisztikai szolgáltatások körének bővítését, különösen a helyi attrakciók, fürdők, szálláshelyek fejlesztését és a víziturizmust. Célunk, hogy a turizmus területén is összekapcsoljuk a térségbe irányuló további idegenforgalmi fejlesztéseket és a beruházásokat az itt rejlő jobb potenciálok kihasználása érdekében – tájékoztatott az ügyvezető. 

– Munkánk során megállapítottuk, hogy a települések meglehetősen különböző adottságokkal rendelkeznek, és jelentős társadalmi-gazdasági kihívásokkal küzdenek. A térség fellendítéséhez egyik fontos elemként hozzájárulhatna a turizmus, a látogatók és a vendég­éjszakák számának növelése, ebben kívánunk segíteni – fogalmazott a szakember.Grónay Andrea szerint a szóban forgó terület, ezen belül Tolna megye számos turisztikai vonzerővel bír, de fontos lenne a szolgáltatások körének bővítése. A turizmust a térség földrajzi és tematikus adottságaira építve szeretnék átalakítani, a fejlesztésen belül a legnagyobb hangsúlyt a helyi látványosságok, a gyógyfürdők, az egészségturizmus, a szálláshelyek, a víziturizmus, a kulturális és vallási és borturizmus fejlesztése kapná. 

Mint mondta, ennek érdekében kialakítanak egy kiemelt térségi menedzsmentrendszert, amelynek fő feladata a turisztika és menedzsmentjének bonyolítását ellátó rendszer működtetése, turisztikai marketingrendszer tervezése és működtetése, valamint komplex turisztikai attrakciók összefogása, megvalósítása lesz. A célkitűzések megvalósítása érdekében egy keretrendszert kívánnak kidolgozni, amely ezen fejlesztéseket stratégiai alapon rendszerezi, fontossági sorrendet állít fel és meghatározza a területi rendszerét. Mint megtudtuk, nemrégiben indult el a tervezés, és bő egy év múlva készülhet el a komplex tervezet, amelybe tapasztalt, turisztikai stratégiai fejlesztésben jártas szervezeteket vontak be. 

Grónay Andrea elmondta, a gazdasági fejlődés egyik fő pillére a turizmus (Beküldött fotó)
 

A munkák alapos helyzet­elemzéssel, felméréssel kezdődnek, elemezve az adottságokat, földrajzi, klimatikus hatásokat a turizmusra való hatás szempontjából, emellett az attrakciókat, infrastruktúrát és ellátottságot a térség jelenlegi turisztikai helyzetének feltárásával, a vendégforgalmat tekintve, és nem utolsósorban meghatározva a hiányosságokat, fejlesztendő területeket is. Ezekre építve kialakítják majd a turisztikai jövőképet, illetve a térséget pozicionálják. Ennek alapján célokat, intézkedéseket fogalmaznak meg, és térségi komplex turisztikai programcsomagokat dolgoznak ki, amelyek széleskörű kikapcsolódási lehetőségeket kínálnak a térségbe látogatóknak, különös tekintettel a kulturális, a vallási és a történelmi értékek, a falusi és gasztroturizmus, a hagyomány- és értékteremtés, a fürdőturizmus, a nemzetiségi és kulturális értékek és az aktív turisztikai programok bemutatására. 

Grónay Andrea arról tájékoztatott, hogy bár a turisztikai attrakciók és infrastruktúra-csomagok kidolgozása már megkezdődött, a felmérések, helyzetelemzések lezárultát követően készülhetnek el a teljes fejlesztési csomagok. Ezek már tartalmaznak majd a megyék által korábban a Területi Operatív Programokhoz településenként felmért fejlesztési igényeken felüli valamennyi olyan beruházástervet is, amely kimaradt, de a komplexitás miatt érdemes összekapcsolni velük. Mindezeket szintetizálva készítenek majd elő kormány-előterjesztést, első körben a beruházások előkészítéséről, majd erre épülhet második körben a komplett kivitelezés. 

A Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség munkáját a közösségi médiában (https://www.facebook.com/kdmfu) is tudják követni, ahol aktuális információkról, így térségi hírekről, pályázatokról, programajánlókról tájékoztatják az érdeklődőket. 

Már terveznek

Már megkezdődtek az előkészületek és megalapozások: elkészült a térség hét fürdőjének felmérése, tervben van egy szálláshelykapacitás-összesítés elindítása az idei évben, ugyanis a térségben kevés a rendelkezésre álló szállás. Már folyik a Duna-parti és tóparti komplex fejlesztések infrastrukturális kutatása is. Grónay Andrea szerint tervezett és viszonylag hamar elindítható projekt a Szekszárdi Borkörút, amely egy 69 kilométeres, egybefüggő kerékpárútszakaszt jelent és minimális infrastrukturális beruházással is teljessé lehet alakítani. Ennek a célja, hogy a turisták kerékpárral körbe tudják járni a Szekszárdi borvidéket, amelynek egyes megállóhelyein különböző attrakcióval várnák az ide érkezőket. 

A kerékpáros fejlesztésekhez kapcsolódnak a még tavaly a kormány által elfogadott Közép-Duna mentén megvalósuló kerékpáros- és víziturisztikai célú beruházások, a Duna-kör-kerékpárútprojekt, amely esetében a kiviteli szintig történő tervezés már megindult. A következő lépésben az előkészítések alapján meghatározott konkrét költségekkel lehet majd a forrást igényelni a programok megvalósítására. Amelyik feladat előkészítését a kormány már támogatta, az nagy valószínűséggel a kivitelezésig is eljut – véli a szakember, hozzátéve, ezt szeretnék elérni a teljes turisztikai fejlesztések, a Kiemelt Térség stratégiája esetében is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában