Augusztus 20. - Paks

2022.08.20. 15:40

Szent István öröksége nem felejthető

A péntek esti programot az időjárás nem engedte megtartani, de a szombati nappal kapcsolatban bizakodóak a Szent István napi ünnepségek szervezői Pakson. A délelőtti ünnepi megemlékezést zárt helyre szervezték, délutánra pedig szárazabb időre számítanak, így az ürgemezei helyszínre várnak mindenkit.

Gazsó Rita

Augusztus 20-i városi ünnepség Pakson. Kenyérszentelés a Jézus Szíve templomban (Fotó: Molnár Gy.)

Miután a tegnap esti fő műsorszámot, a Csókkirály koncertet szó szerint elmosta az eső, a várható rossz időjárás miatt a Szent István napi ünnepi megemlékezést szombaton délelőtt a Jézus Szíve templomban tartották meg.

– Ma szerte a Kárpát-medencében és a nagyvilágban is Szent István királyt ünnepli a magyar nemzet. Ünnepeljük az államférfit, aki több mint ezer évvel ezelőtt közel négy évtizedes uralkodása alatt vérrel verejtékkel, rengeteg áldozattal országot, nemzetet épített, mely ma is fennáll, fejlődik és büszkén vállalja a Szent Istvántól kapott örökségét – emlékezett meg államalapítónkról ünnepi beszédében Szabó Péter.

Paks polgármestere visszaidézte, hogy bő évtizede egy magát progresszívnek és liberálisnak valló gondolkodó Szent István ünnepén a következőket mondta: „hagyjuk már ezt az ezeréves múltat, kezdjünk valami egészen újat”. – Milyen jó, hogy az elmúlt bő egy évtizedben a magyar nemzet többször is kimondta, hogy Szent István öröksége nem felejthető. Olyan szikla, melyre nemzetünk épül, levert zászló, melyhez mindig vissza lehet fordulni, melyből erőt, irányt és reményt lehet meríteni – hangsúlyozta.

Szabó Péter polgármester mondott ünnepi beszédet (Fotó: Molnár Gy.

)

A polgármester kiemelte, Szent István ereje, értéke abban is áll, hogy felismerte, hogy a magyar nép saját történelmében egy korszak határához ért, mely új irányt, új célokat és modern eszközöket kívánt. Ezért a kifeszített vitorlákat erős karral tartotta, hogy az új célokat elérje, beteljesítse. Szélből és viharból pedig volt elég – vélekedett –, hiszen sokan voltak, akik nem értették az új idők új jeleit, vagy szándékosan ragaszkodtak a régihez, ahhoz, ami Augsburgnál néhány évtizeddel korábban véglegesen romba dőlt.

– A mai időkben élhetjük meg igazán, hogy mit is adhat nemzetünknek Szent István öröksége. Mindenekelőtt az igaz célok kitűzését, s ma nincs igazabb cél, melyet kormányunk is képvisel, hogy keressük és szolgáljuk a békét, maradjunk ki a háborúból és a lehetőséghez mérten őrizzük meg a biztonságos, kiszámítható, emberhez méltó életet. Szabó Péter országunk születésnapján végül azt kívánta nemzetünknek, tisztelje és tevékenyen őrizze Szent István örökségét azzal, hogy igaz célok szolgálatában él, hogy munkával, a családok gyarapodásával, egymásra gondot fordítva munkálja saját jelenét és jövőjét.

A polgármester ünnepi beszédét műsor követően Feil Gréta verset mondott, Racskó Eszter pedig énekelt, majd a hagyományos kenyérszentelés és kenyérosztás következett a történelmi egyházak közreműködésével.

Szombati délutáni programok
– Sajnos a  tegnap esti produkciót le kellett, hogy fújjuk, de a mai eseményeket a tervek szerint, az időjárási előrejelzéseket figyelembe véve megtartjuk – tudtuk meg Cselenkó Erika szervezőtől, a Csengey Dénes Kulturális Központ igazgatóhelyettesétől. Az ürgemezei pihenőparkban tehát mindenkit várnak, de azért vigyenek magukkal esőkabátot – javasolta a szervező, aki hozzátette, az időjárás természetesen keresztül húzhatja számításaikat.

A jelenlegi forgatókönyv szerint 16 órától a Kolompos együttessel, majd Alee-val, a Tűzvirág Táncegyüttessel, a Varga Banda gólyalábasaival, a SzKiTon produkcióval és az idei Strand Fesztivált megnyitó Carson Coma együttessel találkozhatnak az ide látogatók. A napot lézershow zárja Pakson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában