Hulladékkommandó

2022.09.07. 20:00

A tiszta városért dolgoznak a szekszárdi civilek

Kerekasztal megbeszélést tartott szerdán délután a hat helyi civil szervezet összefogásával működő Szekszárdi Hulladékkommandó.

Gazsó Rita

A tiszta városért dolgoznak a szekszárdi civilek (Fotó: M. D.)

Fotó: Denes Martonfai

A társulás legfontosabb célja, hogy segítsenek csökkenteni és megelőzni a szekszárdi zártkertekben és külterületen az illegális hulladéklerakóhelyek képződését, hogy elindítsák az önkormányzattal közösen ezek felszámolását, előre lépjenek a város szemetességének csökkentésében. Mindenkinek, a városnak is van tennivalója ez ügyben – emelte ki Kővári László önkormányzati képviselő bevezetőjében.

A szerdai összejövetelen több érdekes napirendi pontot és felvetést tárgyaltak meg, amelyekkel részben a szekszárdiakat szeretnék segíteni abban, hogy azoktól a szemetektől, amelyeket illegálisan elhelyeznének, hogyan tudnának legálisan megszabadulni, másrészt  a helyi rendőrséggel és közterület-felügyelettel olyan szankciós eljárást alakítsanak ki, amelynek segítségével elkaphatnák azokat, akik ugyan sejtik, hogy mit kellene tenniük, de mégsem juttatják el a megfelelő helyre a szemetet.

A társulás legfontosabb célja, hogy segítsenek csökkenteni és megelőzni a szekszárdi zártkertekben és külterületen az illegális hulladéklerakóhelyek képződését (Fotó: M. D.)

Az egyik legfontosabb napirendi pontként Baka Éva a Zöldtárs Alapítványtól ismertette a jövőre életbe lépő új hulladék-koncessziós rendszert, amely szavai szerint feje tetejére állítja majd a jelenlegi hulladékgazdálkodást. – Ma a keletkezett hulladéknak mintegy 34 százalékát hasznosítják, ezt 2030-ra 65 százalékra kell megemelni, emellett 10 százalékra kell csökkenteni a szeméttelepekre lehelyezett hulladék arányát szemben a mai 50-60 százalékkal. Bár 2030 még messze van, de ahhoz, hogy ezt sikerüljön megvalósítani, el kell indulnunk ezen az úton – hangsúlyozta.

Szó volt még a szekszárdi zártkertben lakók kommunális hulladékkezelésének problémáiról és a lehetséges megoldásokról, az illetéktelen hulladéklerakók felszámolásáról, további lerakóhelyek keletkezésének megakadályozásáról, a hulladékudvar vasárnapi nyitvatartásának lehetőségéről, a szekszárdi szemétszedő sétapálca bevezetéséről és a hulladékos forródrótról. Dr. Marcsek Sándor, a Szekszárdi Rendőrkapitányság vezetője a térfigyelő kamerarendszer fontosságáról beszélt, amely szerinte sokat segíthet a bűnmegelőzésben és a bűnfelderítésben egyaránt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában