1956-os megemlékezések

2022.10.23. 19:10

A szabadságért mindent megtettek

Dombóváron október 23-án tartottak városi megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából.

Munkatársunktól

A Dombóvári József Attila Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort (A szerző fotója)

 A Dombóvári József Attila Általános Iskola diákjai és Orbán Attila, a megyei közgyűlés alelnöke segített felidézni a legfontosabb pillanatokat és üzeneteket. A diák szereplők a kiemelt mozzanatok mellett, leginkább a felkelő csoportokat emelték ki az ’56-os események közül, rajtuk keresztül adták át a tenni akarás és a szabadságért mindenre elszántság érzését a megemlékezőknek.

Orbán Attila beszédében kiemelte, a mai korban is vannak olyan Góliátok, amelyek éket akarnak verni a békés mindennapokba. A szabadság egy dombóvári érzés, egy Tolna megyei érzés, egy magyar érzés, és soha nem térhet vissza az az idő, amikor hasonló megemlékezésen a rendőrök parancsra a tömeg ellen fordulnak.

Orbán Attila, a megyei közgyűlés alelnöke mondott ünnepi beszédet (Fotó: V. Sz.)

A koszorúzást követően a résztvevők átvonultak Mindszenty József bíborosnak a Szent Orsolya Bencés Iskolaközpont udvarán található szobrához, ahol Magyarország utolsó hercegprímásának áldozatos életéről, szerepvállalásáról osztotta meg gondolatait dr. Hegedüs János katolikus plébános.

Bátaszéken is emlékeztek
Az 1956. október 23-i eseményekre emlékeztek vasárnap Bátaszéken is. Az ünnepi beszédet Göbl Gabriella, végzős egyetemi hallgató mondott, az emlékműsort pedig a II. Géza Gimnázium tanulói adtak - olvasható a város közösségi oldalán. A megemlékezés résztvevői koszorúkat helyeztek el a Bátaszéki Nemzeti Bizottság tagjainak emléktábláján. 

(Forrás: Bátaszék város közösségi oldala)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában