Ünnepi ülés

2022.10.20. 19:10

Húsz éve vette fel Szent Lukács nevét a dombóvári kórház

A Szent Lukács-napi hagyományos rendezvény ez alkalommal különleges jubileum is volt, hiszen húsz éve ezen a napon vette fel az orvos-evangélista nevét, s lett Dombóvári Szent Lukács Kórház a gyógyító intézmény.

Varga Sz.

Dr. Müller Cecília (balról) is beszédet mondott az ünnepségen (A szerző fotója)

Ugyanebben az évben hazai, német, svájci adományokból építtette Sonner Ádám kanonok, sásdi plébános a kórház parkjában álló Maria Mater Dei kápolnát, és felszentelésének napját a névváltáshoz igazították.

Az egész napos jubileumi rendezvény ünnepi ülése a tudomány és a hit szerepe a gyógyításban címet kapta. Dr. Kerekes László főigazgató a kórház és kápolna összekapcsolódásáról beszélt, elmondta, a test és lélek gyógyítása együttes feladat, s a kápolna mind a betegek, mind a dolgozók mindennapjainak fontos része.

Az ünnepre meghívták dr. Müller Cecília országos tisztifőorvost, aki az ünnepségen úgy fogalmazott, az elmúlt évek nehézségei, a vírusjárvány okozta bezárkózás megtanított bennünket valami jóra is: megtanított szeretni, s ez mindennél fontosabb. 

Dr. Németh Csaba, a megyei kórház főigazgatója arra kérte kollégáit, összefogással, együttes erővel szolgálják tovább Dombóvár lakosságát. Prof. dr. Bogár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának tanára a hit és gyógyítás összefonódásáról beszélt előadásában. Felföldi László pécsi megyéspüspök a Szent Lukács név üzenetéről elmélkedett. A névadó, aki példát és utat tud mutatni az orvosi hivatást választóknak, egyszerre volt orvos és evangélista.

Az előadások után dr. Kerekes László főigazgató átadta a Szent Lukács kitüntetéseket. Elismerést kapott dr. Szabó Tamás, a gyermekgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa, Böjte Rozália, a krónikus belgyógyászati osztály vezető ápolója, Heiter Lászlóné az intenzív osztály ápolója, Kovács Gabriella, a Tamási Sebészeti szakrendelés asszisztense, Lőtzné Kapus Irén epidemiológiai szakápoló és Béldiné Gábor Edit, a krónikus belgyógyászati osztály diplomás ápolója.

A rendezvényt Fenyvesi Gábor és Deli Orsolya zenés műsora zárta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában