Kränzlein Néptánc Egyesület

2022.10.30. 11:30

Jubileumi gálaműsorral ünnepelték a születésnapot

Fennállása 35 éves jubileumát ünnepelte szombaton a Kränzlein Néptánc Egyesület. A civil szervezet számos sikerrel és – országhatárokon átívelő – szép eredménnyel büszkélkedhet. A gyermek és örökifjú táncosok egy kiváló gálaműsoron adtak ízelítőt sokrétű tudásukból és arról az elhivatottságról, amelynek középpontjában a magyarországi németek kultúrájának megőrzése, továbbadása áll.

Vizin Balázs

Remek produkciókat láthatott a közönség, színvonalas műsorral, méltó módon ünnepelte meg a születésnapot a Kränzlein (Fotó: M. K.)

Bonyhád és a térség mindennapjai elképzelhetetlenek a Kränzlein Néptánc Egyesület nélkül – fogalmazott köszöntőjében Potápi Árpád János a civil szervezet megalakulásának 35. jubileumát ünneplő gálaműsor kezdetén, amelyet szombaton tartottak a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője hozzátette, valamennyien büszkék lehetünk a Köhlerné Koch Ilona vezette egyesületre, akik nem csak szűkebb hazánkban, hanem az országhatárokon kívül is szép sikereket értek el az elmúlt évtizedekben. – Szívből gratulálok az évfordulóhoz, ahhoz a példaértékű munkához, amelynek középpontjában a magyarországi németek hagyományainak megőrzése, továbbadása áll – mondta az államtitkár a színpadon, aki ezt követően virágcsokorral is köszöntötte a színpadon Köhlerné Koch Ilonát. 

Zsúfolásig megtelt a művelődési központ a gálaműsorra, ahol egymást váltották a színpadon a fellépő csoportok. A születésnapját ünneplő egyesület méltatásában elhangzott, hogy élen jár Bonyhádon, Tolna megyében és országos kitekintésben is a nemzetiségi kultúra ápolásában. A több korosztályt (gyermek, ifjúsági, felnőtt) összefogó együttes a város egyik meghatározó kulturális tényezője. 

Az öt korcsoportban több mint 100 gyermeket és fiatalt felvonultató Kränzlein többször bejutott az Országos Német Táncfesztiválok Gálájára, ahol 2003-ban és 2009-ben fesztiváldíjban, valamint több alkalommal gáladíjban, arany és ezüst minősítésben, továbbá különdíjban részesült. Ugyancsak munkájuk elismeréseként szerepelhettek a Nemzeti Színházban és több alkalommal a Kongresszusi Központban is. Rendszeresen fellépnek külföldön, Euróba több országában jártak már: Ausztria, Csehország, Horvátország, Luxemburg, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Románia, a legújabb meghívásuk pedig Amerikába szólt. Több helyi gyűjtésű tánc után színpadra állították az úgynevezett Fordított lakodalmast, a Völgységi lakodalmast, a Majosi búcsút, a Völgységi-, Kisdorogi-, Mucsfai táncokat, valamint a Kismórágyi klumpa polkát és a Cikói gyermekfarsangot is. 

A Magyar Televízió nemzetiségi adása folyamatosan beszámol a Kränzlein táncosok szerepléseiről, ezen kívül feltűntek a „Heimatmelodie” című műsorban is. Egy régi cikói katolikus hagyományt elevenítettek fel 2004-ben, a gyógynövényszentelést, amit azóta is rendszeresen megszerveznek. A Vörösmarty Mihály Művelődési Központtal 10 éven keresztül közösen külföldi táncosokat is fogadó országos német nemzetiségi tánctábort szervezett az együttes, ezzel is hozzájárulva a magyarországi németek tánckultúrájának terjesztéséhez, a résztvevő együttesek repertoárjának bővítéséhez. 

Nagy gondot fordítanak a viseletek archaikusságára, szívesen megörökítik ezeket fotósok segítségével. Ezeket a fotókat több alkalommal beküldték a BlikPunkt fotóversenyre. Ugyancsak a róluk szóló méltatásban volt hallható, hogy a Heckwanz egyesület után 2010 óta szervezi a Kränzlein Néptánc Egyesület a bonyhádi evangélikus búcsút – a borgyűjtéssel, faállítással együtt. Az egyesület aktív szervezője és résztvevője a Sommerfestnek, a svábbálnak, a városi farsangnak, a Márton-napi rendezvénynek, táncházaknak és táboroknak. Kimagasló munkájukért 2019-ben megyei kitüntetésben: Babits-díjban és Prima közönségdíjban részesültek.

Testvértelepülési együttműködés

– Bonyhád 1989. október 7-én kötött testvérvárosi kapcsolatot Wernauval. Ez volt az első Bonyhád életében, amelynek nagy jelentősége volt a rendszerváltás előtti időben – tudtuk meg Köhlerné Koch Ilonától. A Bonyhádi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a Kränzlein vezetője kifejtette, az eltelt évtizedekben iskolai, kultúrcsoportok és sportolók keresték fel egymást, a Kränzlein Néptánc Egyesületnek a kezdetektől fogva jó a kapcsolata az idén 50 éves jubileumát ünneplő wernaui táccsoporttal. Közös fellépések, sőt, balatoni táborozás és parlamenti látogatás is erősítette az együttműködésüket. 

Köhlerné Koch Ilona emlékeztetett, 2006-ban Roger Kehle akkori polgármester ötlete volt egy német nyelvű újság életre hívása Bonyhádon. Az első szám – wernaui segítséggel – 2000-ben jelent meg, és két hete már a 15. jubileumát ünnepelhette a Bonnharder Nachrichten nevű újság. – Örülök annak, hogy Armin Elbl, Wernau jelenlegi polgármesterének vezetésével 9 fős delegáció érkezett a mostani jubileumi hétvégére. Gondoltak az utánpótlásra is, hiszen a városi vezetőkön kívül olyan fiatalok is érkeztek, akik a tánccsoport ifjú vezetői közül kerültek ki. A wernaui táncosok egy része magyarországi gyökerekkel rendelkezik, mivel felmenőiket a kitelepítés sodorta Wernauba. Ők professzionálisan táncolnak magyar táncokat is, a bonyhádiak pedig hűen őrzik az őshazából hozott kultúrát a szokásokat és a hagyományokat – összegezte a gála főszervezője.

A színpadi program előtt kiállításmegnyitó, a gálaműsor után pedig bál tette felejthetetlenné a születésnapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában