Fejlesztés

2022.10.25. 17:30

Nem lesz többé zsáktelepülés Grábóc

A grábóciak hatalmas álmát váltja valóra az önkormányzat. A tervek szerint év végéig elkészül a bekötőút Grábóc és Szálka között. A polgármestert és a helyieket kérdeztük, mire számítanak, hogyan befolyásolja majd az életüket az új lehetőség.

Farkas Eszter

Szélesítik a Grábócot Szálkával összekötő út nyomvonalát (Fotó: Makovics K.)

Évtizedek óta húzódott már, de végre  szilárdburkolattal látják el a Grábóc és Szálka közötti földutat, így a dombok közt megbújó település nem lesz többé zsákfalu.

– Terveink szerint, és persze, ha az időjárási körülmények is engedik, akkor az idei év végére elkészül az a közel három kilométeres útszakasz, ami összeköti Grábócot Szálkával – tájékoztatta lapunkat Vincze Kálmán grábóci polgármester. A település lakóinak régóta dédelgetett álma válik ezzel valóra, amit már hosszú évtizedek óta szerettek volna teljesíteni.

– Miután az útszakasz tulajdonjogát megkaptuk a Magyar Közút Nonprofit Zrt -től, végre pályázatot nyújthattunk be a földút aszfaltozására. Végül a Vidékfejlesztési Programnak hála, sikerült erre közel kétszázharminc millió forintot nyerni – tette hozzá Vincze Kálmán.

A pályázathoz szükség volt tizenkét millió forint önerőre is, amit az önkormányzat egymaga nem tudott volna kigazdálkodni, a helyi vállalkozók nyújtottak segítő jobbot.

Vincze Kálmán, Grábóc polgármestere (Fotók: Makovics Kornél)

A polgármester kiemelte, a felújítással az ingatlanárak is növekedni kezdtek a településen, valószínűsíthetőleg az új útszakasszal sokkal több fészekrakó család választja majd a települést, és várhatóan a turizmus is fellendül. Sok Szálkára érkező turista szívesebben fogja meglátogatni a dombok között rejtőző ékszerdobozt.

A helyi lakosok kérdésünkre elmondták, hogy hatalmas segítség lesz számukra az új út. 

– Végre sokkal közelebb kerülünk Szekszárdhoz. Ez nemcsak az idősebb generációnak lesz segítség, akiknek sokszor kell valamilyen orvosi ellátás miatt a megyeszékhelyre utaznia, de a fiatalok is könnyebben találnak majd munkát maguknak.

Grábóc jelenleg a megyeszékhelyről több, mint tizenkét kilométeres kerülővel közelíthető meg aszfaltozott úton, a legközelebbi település, Mőcsény körülbelül hat kilométerre található, a legközelebbi város pedig a zsáktelepüléstől tíz kilométerre fekvő Bonyhád. Az eddigi huszonhárom kilométeres Grábóc-Szekszárd útszakasz a fejlesztéssel mindössze tizenkét kilométerre rövidül le.

Megkérdeztük...

– Születésem óta a településen lakom, a családommal is itt kezdtük meg a közös életünket – mondja Vincze Erika. – Két gyermekem van, az idősebb iskoláskorú, a fiatalabb óvodás. Szerencsére a cikói iskolabusszal minden nap szállítják a gyerekeket, így nem okoz problémát az, hogy a menetrend szerint járó busz csak óránként közlekedik a délelőtt folyamán. Sajnos az édesanyám éjszakás héten kénytelen autóval járni, ugyanis fél hét után már nincs busz. Nekünk mindenképp segítség lesz a Szálkára vezető út.

Vincze Erika

– Nem vagyok tősgyökeres grábóci, a Hajdúságból jöttem – nyilatkozta lapunknak Szatai Éva. – A munkám miatt költöztem ide, de mindenképp faluban szerettem volna lakni. Amikor megláttam Grábócot, nem volt kérdés, hogy itt fogok élni. Szeretem, mert nyugodt, csendes, mindenki ismer mindenkit. Ha elmennék pár napra és nyitva hagynám a házam, akkor sem kellene aggódnom, hogy elvisznek valamit. Remélem, ez később is megmarad, miután elkészül a bekötő út.

Szatai Éva

Gyerekkorom óta átjártunk biciklivel vagy gyalog Grábócra a földes úton – mondta a szálkai Szabó József. – A családommal nagyon örülünk, hogy végre elkészül a hosszú évtizedek óta húzódó fejlesztés. Biztos, hogy a turisták is nagyra fogják értékelni, hogy könnyebben megközelíthető lesz a település. Nemcsak az ortodox templomot fogják így többen látogatni, de a 2015-ben elkészült Mária kilátót is.

Szabó József

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában