Fejlesztések

2022.10.12. 16:20

Petőfitől Lázár Ervinen át a védőnőig

Befejeződött a Lázár Ervin Emlékház felújítása. Erre tízmilliót nyert az önkormányzat, amihez további 2,5 millió forint önrészt kellett hozzátenni. Új tetőt kapott az épület, és más járulékos munkákat is végeztek.

Wessely Gábor

Sátor Géza sárszentlőrinci polgármester (A szerző fotója)

Védőnői tanácsadó kialakítására is sikeresen pályáztak. Az erre elnyert összeg 34 millió forint. A mostani helyén, az orvosi rendelő épületében marad és újul meg a tanácsadó. A legjelentősebb jelenlegi fejlesztés kétség kívül a Petőfi bicentenáriumhoz kapcsolódik. A kétszáz éve született költő Sárszentlőrincen diákoskodott 1831-33-ig.

A Petőfi Sándor Emlékház ezúttal belső átalakuláson megy át. A polgármestertől, Sátor Gézától kapott tájékoztatás szerint a kiállítás megújítására 18 millió forintot nyertek. A mai kornak megfelelő interaktív lehetőségek is várják majd az érdeklődőket. Bíznak abban, hogy március 15-re átadhatják a közönségnek. Ugyanakkor, az épület fűtéskorszerűsítésére 11 milliós forráshoz jutottak.

Tulajdonképpen nincs mit korszerűsíteni, mert az emlékházban eddig semmilyen fűtés nem volt. Most a legmodernebb technika érkezik: elektromos okosfűtés infrapanellel. Ez szolgáltat majd egy temperáló alapfűtést, és ha látogatók érkeznek, nagyobb fokozatra kapcsolva több meleget ad. A kiállított tárgyak, dokumentumok állagmegóvása garantált lesz. 

Petőfis rendezvények szervezésére is lehetett támogatást igényelni. Szeptember végén tartották a Petőfi Sándor Versmondó Versenyt. A lebonyolítás költségei 1,5 millió forintot tettek ki. Az ezzel kapcsolatos pályázatot már jóval korábban beadták; bíznak a kedvező elbírálásban. Az önkormányzat megelőlegezte ezt az összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában