Körkép

2022.10.30. 20:00

Sokan már a hétvégén kilátogattak szeretteik sírjához

A négy napos hosszú hétvégére tekintettel, többen úgy gondolták, igyekeznek elkerülni a tumultust a temetőben. Sokan már Mindenszentek és halottak napja előtt a hétévégén felkeresték szeretteik sírját.

Farkas Eszter

Sokan már a hétvégén kilátogattak szeretteik sírjához (Fotó: Mártonfai)

Idős férfi rendezgeti a mécseseket és virágokat egy sírhelyen a decsi temetőben. Mint mondja, nehéz időszak ez az életében, nemrég vesztette el a feleségét. 

– Amikor még él az, akit szeretünk, nem is vagyunk tudatában annak, milyen tünékeny a boldogság. Sőt, az ember észre sem veszi, hogy boldog. Most szinte minden héten kijövök a temetőbe, és hálát adok azért, hogy szép éveket tölthettünk együtt.

A bátaszéki temetőben egy idős asszony lányával, fiával és unokáival érkezik. Beszámolója szerint ilyenkor a megye több települését bejárják Bonyhádtól Jánosmajoron át Szekszárdig. Lehet, hogy túlzásnak tűnik, de fontos, hogy a gyerekek tudják, kik voltak az őseik, honnan származnak. Mindig mesél a rokonokról, igyekszik olyan történeteket felidézni, amelyek érdekesek, és amelyek megragadják a fiatal családtagok képzeletét. Az sem utolsó szempont, hogy halottak napja környékén azokba a temetőkbe is eljutnak, ahova egyébként nem járnak rendszeresen. 

– A férjem és a szüleim Szekszárdon nyugszanak, hozzájuk rendszeresen kimegyek az alsóvárosi temetőbe. Már a múlt héten rendbe tettem a sírt, igaz, előtte sem volt rossz állapotban. Most viszont megnézhetem, hogy a távolabb lévő sírkertekben is rendben vannak-e a rokonok nyughelyei.

Egy fiatal nő férjével és csemetéivel érkezik a dédszülők sírjához. A kicsik lelkesen lobbantják fel a mécsesek lángját. A szomszédos sírra is tesznek ezekből, látszik, hogy ezt nem látogatják a hozzátartozók  – Talán messze laknak. Ki tudja? Mindenesetre sajnálom, hogy így „elárvult", ezért időnként kigyomlálom, és ide is mindig hozunk virágot.

A hosszú hétévégén fokozottabb rendőri jelenlétre is számíthatunk Tolna megyében a temetőkben és környékükön is. Mint azt megírtuk, zsúfoltság várható a temetőkben és környékükön. A megemlékezők biztonságára és a temető környékén közlekedőkre is vigyáznak a rendőrök - írja a Police.hu.

Ebben az időszakban felerősödik a forgalom az utakon, a tömegközlekedési eszközökön a szokásosnál többen utaznak, gyakorlatilag az egész ország útra kel. Vannak, akik a közeli temetőbe gyalogolnak, kerékpároznak ki, legtöbben viszont autóba ülnek, és az ország távolabbi részeibe is elutaznak, hogy leróják kegyeletüket. A rendőrség kéri, hogy minden esetben az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, a haladási sebesség megválasztásánál a forgalom jellegét, sűrűségét is vegyék figyelembe.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában