Bemutatók

2022.10.29. 21:02

Szakmákkal ismerkedtek a decsi iskolások

A pénteki pályaorientációs napon különböző szakmákkal ismerkedtek a decsi Bíborvég Általános Iskola tanulói. A megye több középiskolája is képviseltette magát a programokon.

Farkas Eszter

Fotó: M. K.

A középiskolák és gimnáziumok mellett helyi vállalkozó és szülők is tartottak bemutatót egy-egy szakmával kapcsolatban, így virágkötészettel és csőszereléssel is találkozhattak a nebulók.

– A pályaorientációs tevékenység nem csak a végzős diákokra korlátozódik iskolánkban. A mai napon nem tanórákon vettek részt a gyerekek, hanem osztályonként más-más programokon ismerkedtek a különböző szakmákkal, középiskolákkal és gimnáziumokkal – emelte ki Kozma Erzsébet, igazgató. – Míg az első és második osztályosok játékos formában tanultak a szakmákról, addig harmadik osztálytól nyolcadikig igyekeztünk sokrétűen bemutatni a gyerekeknek a továbbtanulási lehetőségeket.

Az iskolában előadást tartott a Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolája, az I. Béla Gimnázium, a bátaszéki II. Géza Gimnázium és a Pécsi Tudományegyetem Kelemen Endre Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola. Utóbbi különleges bemutatóval is készült a gyerekeknek.

– Az egészségügyi technikum játékbabát hozott, amin a gyerekek a pelenkázást, öltöztetést gyakorolhatták, tulajdonképpen a kisgyermek gondozással ismerkedtek. „Ambu" babát, műsebeket és olyan különleges eszközöket is felvonultattak, amelyek segítségével a tanulók például kipróbálhatták, hogy milyen az öregedéssel együtt járó látásromlás, mozgásbeszűkülés – hangsúlyozta az igazgató. Utóbbi szimulációs eszköz lényege, hogy a végtagokra különböző súlyokat helyeznek, ami meggörbíti a viselője tartását, merevvé teszi a nyakát.

A szekszárdi Vöröskereszt is képviseltette magát, képviselői hősképző programjukat mutatták be a tanulóknak.

– Két úgynevezett ambu babát hoztunk magunkkal, az egyiken két kijelző látszik, melyek közül az egyik azt mutatja, hogy mennyire kell benyomni valakinek a mellkasát újraélesztés közben, a másik azt mutatja, hogy mennyi levegőt fújtunk a páciens tüdejébe – tájékoztatott Márta Norbert, önkéntes koordinátor. A gyerekek meglepően sok mindent tudtak az újraélesztésről, és most egészen pontosan megtanulhatták az újraélesztés folyamatát, azt, hogy a harminc mellkaskompressziót követően két befújás következik.

Hollóné Török Mónika, tanárnő lapunknak elmondta, a gyerekek egyre fogékonyabbak, az idei elsősök már tisztában vannak a különböző szakmákkal.

– Mindenki el tudta mondani már az elsősök közül is, hogy mivel foglalkoznak a szüleik, és a szakmákkal kapcsolatos kérdésekre is mind tudták a választ. Készségfejlesztő foglalkozások mellett videót is néztünk – emelte ki a pedagógus.

A megkérdezett diákok mind örültek a pályaorientációs napnak, sok új tapasztalattal gyarapodtak.

– Még nem döntöttem el, de vegyész vagy biológus szeretnék lenni, és ehhez igyekszem mindent megtenni. Emiatt például két hetente hétvégén a Mathias Corvinus Collegiumba járok tanulni. A mai napon a legjobban a szimulációs berendezések tetszettek – mesélte Ignácz-Horváth Veronika, ötödik osztályos tanuló.

– Építészmérnök szeretnék lenni, ezért vagy gimnáziumban fogok tovább tanulni, vagy olyan középiskolában ahol szakma mellett érettségit is tudok szerezni. Az I. Béla Gimnázium nagyon tetszett, az iskolán kívüli foglalkozásokat különösen jónak találtam – mondta Pusztai Dániel, aki hetedik osztályos. 

– Orvos szeretnék lenni, ezért gimnáziumban fogok tovább tanulni, méghozzá Bátaszéken. Az iskola is nagyon tetszik, és az éves rendezvényeiken is szívesen részt vennék a hallottak alapján – magyarázta Varga Dóra, nyolcadik osztályos tanuló.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában