Kirándulás

2022.10.03. 16:20

Zselic vidékén járt felfedező úton a csapat

A Zselici-dombság volt az úti célja a Kismányoki Nyugdíjas Klub és a Kismányoki Német Önkormányzat közös kirándulásának.

Szeri Árpád

A kismányoki csapat Csertőn felkereste a Magyar-Török Barátság Parkot (Beküldött fotó)

A harminc fős csapat október elsején utazott külön busszal a Dunántúl déli részén, Somogy és Baranya megye határán található területre, mely joggal viseli a szelíd lankák vidéke nevet. Első állomásként Szentlászló településen tartott pihenőt a csapat. A kismányokiak megtekintették az országban egyedülálló Csuhémúzeumot. A létesítmény gyűjteményében hazai, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági alkotásokat csodálhattak meg. Ugyancsak felkeresték a Német Tájházat, ahol a kiállítás bepillantást adott a német, a betelepített felvidéki, a volt Jugoszláviából menekült vagy máshonnan ideköltöző és itt gyökeret eresztő magyar lakosság, egyszóval a helyiek életébe.

Simon Lászlóné, a Kismányoki Német Önkormányzat elnöke és Bíró Bernadett, a Szentlászlói Német Önkormányzat elnöke a létrejött találkozón megállapodott abban, hogy a kirándulás adta alkalmi kapcsolatot mindkét fél egy majdani együttműködési megállapodás keretében fűzi szorosabbra. A csoport tagjai ezután Csebény községben a helytörténeti gyűjteménnyel ismerkedtek meg. Szigetvárra indulva útközben Csertőn megálltak a Magyar-Török Barátság Parkban.

Itt egyaránt van szobra Szigetvár mártír védőjének, Zrínyi Miklósnak, illetve halálos ellenségének, az 1566-ban ugyancsak Szigetváron elhunyt I. Szulejmán török szultánnak. A zselici felfedező út Szigetváron ebéddel, majd a vár bejárásával zárult. – Egyöntetű volt a vélemény, hogy a kirándulás minden szempontból tartalmasnak, hasznosnak bizonyult – mondta el lapunknak Simon Lászlóné. – Ezúton is hadd fejezzem ki köszönetemet a szervezőknek, támogatóknak, így német önkormányzatunk képviselőtestületi tagjainak, Pap Gézánénak, a nyugdíjas klub vezetőjének és dr. Klausz Irén főorvosnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában