Állásfoglalás

2022.11.04. 20:00

A szekszárdi jegyző cáfolja Gulyás Róbert állítását és várja az ÉSZ képviselőjét

Az Éljen Szekszárd önkormányzati képviselője a napokban nyilvánosan állította, hogy „…a jegyző álláspontja szerint a képviselők előterjesztéseiben a Polgármesteri Hivatal nem köteles közreműködni segíteni, így semmilyen anyagot, információt nem kaphatnak.”

TEOL

Polgármesteri hivatal épülete. Illusztráció (Fotó: Makovics Kornél)

Fotó: Makovics Kornél

Dr. Gábor Ferenc jegyző valódi álláspontja Gulyás Róbert állításával ellentétben az, hogy az önkormányzati képviselők munkájukhoz valamennyi jogszerűen kiadható információt, adatot megkaphatnak – olvasható az Önkormányzati Sajtóiroda által a TEOL.hu szerkesztőségéhez péntek délután eljuttatott közleményben. 

A közgyűlés és a bizottságok elé benyújtott előterjesztések több mint kilencven százalékát a hivatal készíti el. Míg az önálló képviselői indítványok, előterjesztések elkészítése az előterjesztő feladata és kötelessége. Az előterjesztések tartalmi követelményeit a rendelet pontosan meghatározza, így az minimális informatikai tudással könnyedén elkészíthető – részletezték. Hozzáfűzték, Gulyás Róbert az elmúlt időszakban egyetlen egy önálló képviselői előterjesztést sem nyújtott be a közgyűlés elé. 

A képviselő állításával – miszerint az önkormányzati „képviselők csak arról tárgyalhatnak amit a polgármester napirendre vesz és a jegyző törvényességi ellenőrzésén átment, még akkor is ha a teljes testület támogatna egy javaslatot” – kapcsolatosan dr. Gábor Ferenc elmondta, a  törvényességi ellenőrzésről írt részel egyetért.

A képviselőktől nem minden esetben elvárható, hogy ismerjék a jogszabályokat, ezért szükséges az általuk készített előterjesztések törvényességi ellenőrzése is még azelőtt, hogy a közgyűlés elé kerülnének. Gulyás Róbert példájánál maradva: hiába támogatna a teljes testület egy jogszabályokba ütköző javaslatot, ha az törvénytelensége miatt végrehajthatatlan lenne vagy kárt okozna az önkormányzatnak – hívta fel a figyelmet a közlemény. Hangsúlyozták, Gulyás téved abban, hogy a képviselők a közgyűlés ülésein csak arról tárgyalhatnak, amit a polgármester napirendre vesz. Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata  világosan leírja, hogy bármely képviselő milyen módon kezdeményezheti napirend felvételét – mutat rá a tájékoztatás.

Annak érdekében, hogy a szabályzat értelmezésének sikertelensége ne gátolja munkájában Gulyás Róbertet, dr. Gábor Ferenc jegyző november 15-én 10 órakor nyilvános fogadóórán várja az ÉSZ képviselőjét, aki felteheti kérdéseit az eredményesebb munkavégzés érdekében – tudatták.

Gulyás Róbert nem először támadja a polgármesteri hivatalt, melynek dolgozóit korábban „sötét”-nek nevezte és aki nem támogatta az ő illetményük szintentartását – emlékeztetnek. Hozzáteszik, munkájának ellátására hivatkozva a képviselő rendszeresen utasítja a hivatal munkatársait szerződések, adatok, kimutatások, dokumentumok kiadására. A kikért iratokat pedig arra használja fel, hogy a különböző hatóságoknál eljárásokat kezdeményezzen a hivatallal és az általa képviselt önkormányzattal szemben.

Ezek az eljárások sorra eredménytelenül zárulnak, viszont rengeteg időt, energiát és pénzt emésztenek fel – hangsúlyozzák az állásfoglalásban. Az ÉSZ képviselője ezzel a hivatal munkáját próbálja hátráltatni, ellehetetleníteni – mutatnak rá a tájékoztatásban.  

Egyben felszólítják, Gulyás Róbertet, hogy lehetősége szerint segítse a munkát és ne akadályozza az önkormányzatot és a hivatalt a feladatai ellátásában.

Megjegyzik,  a város fejlődése nem állhat le, a  Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság november 8-án dönthet az ipari park új csarnokainak építőjéről és a zöldfelület-karbantartáshoz szükséges eszközök szállítójáról. Mindkét közbeszerzésnél sikerül nyertest hirdetni, ami azt jelenti, hogy a régi csarnoképületek már zajló felújítása mellett még novemberben elkezdődhet a több mint négymilliárdos ipari beruházás.

Arra is kitértek, hogy a tervezhetőség érdekében folyamatosak az egyeztetések a megtakarítási lehetőségekről az intézmények vezetőivel és az épületeket használó szervezetekkel. Az energiaárak növekedésével kapcsolatos intézkedésekről Gyurkovics János alpolgármester és dr. Gábor Ferenc jegyző nemrég személyesen tárgyalt Balla György miniszteri biztossal Budapesten. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában