Völgységi, kerékpáros természetjáró

2022.11.09. 11:30

Egy épületszobrász dísztelen házak közt

Épületszobrászi, épületdíszítő munkára nemigen van igény manapság. A bonyhádi Dallos Norbert ezért kénytelen kicsit hanyagolni a szakmáját. Szokványos házfelújításokkal foglalkozik, de később, ha már nem bírja ezt, szeretne visszatérni a míves díszítgetéshez, műhelykörülmények között.

Wessely Gábor

Dallos Norbert szokványos házfelújításokkal foglalkozik mostanában (A szerző fotója)

– Elég ritka szakmát művel. Mit csinál egy épületszobrász a mai világban, amikor gyakorlatilag nincs jelen a díszítőművészet az újonnan épülő lakó- és irodaépületeknél?

– Sajnos ritka a szakmai kihívást jelentő megrendelés – mondja Dallos Norbert. – Egy ideig bonyhádi cégeknél, vállalkozóknál dolgoztam, járva az országot. De lassan elfogytak az épületszobrász munkák, ezért a normál házfelújítások felé fordultam. Szinte minden szakipari munkához értek, úgyhogy önállóvá váltam, s így magamnak keresem a pénzt, nem a főnökeimnek.

– Melyek voltak a legemlékezetesebb munkái?

– Általában a régi magán- és középületek renoválásánál van szükség épületszobrászatra. Talán a legnagyobb ilyen feladat a bajai városháza felújítása volt. Ilyenkor többnyire külső és belső munkák is adódnak.

– Konkrétabban?

– Gipszből készített díszítőelemek felhelyezése, többnyire a homlokzatra. Kőkorlátok gyártása műkőből. Kandallóépítés. Ezek a leggyakoribb felkérések.

– Milyen a piac? Hullámzó?

– Egyelőre se a járvány, se a háború okozta válság negatív hatását nem érzem. Túlzott konkurencia sincs, mert sokan elmentek külföldre dolgozni, akik meg itthon maradtunk, megélünk egymás mellett. Picit zavaró viszont, hogy olyanok is vállalnak építőipari munkát – sokszor végzettség, gyakorlat és lelkiismeretesség nélkül – akiknek nem kéne…

– A lelkiismeretesség összefügg a vallásossággal?

– Nem minden lelkiismeretes szakember hívő, de aki hívő, többnyire becsületes munkát végez. Én 1995-ben ismerkedtem meg a feleségemmel a bonyhádi katolikus közösségben. Hitgyakorlók vagyunk, és a három gyerekünket is ennek megfelelően neveltük.

– Ez ad feltöltődést a fárasztó hétköznapok után?

– A hit adja a stabilitást, kikapcsolódást pedig a hegyi kerékpározás jelent számomra. Huszonévesen montenbájkoztam egy darabig, s most, négy-öt éve újrakezdtem, és marhára élvezem. Fizikailag és lelkileg is sokat nyújt. Mintha töltőre raktak volna, úgy érzem magam utána.

– Ha hosszú távon minden így marad, azzal elégedett lesz?

– Attól függ, milyen hosszú távra gondolunk. Egyelőre igen, aztán, ha már nehezebben bírom magamat fizikailag, akkor valószínűleg megkeresek egy épületszobrász szakcéget, és bedolgozói munkát vállalok. Dísztárgy rendbetételét, öntőforma készítését meg ilyesmit, otthon, műhelykörülmények között.

Völgységi, kerékpáros természetjáró

Dallos Norbert 1971-ben született Pécsen. Gyermekkorát és ifjúsága nagy részét Mecseknádasdon töltötte. Feleségével 1995-ben ismerkedett meg, házasságkötése után került Bonyhádra. Három fiúgyermekük született, a két nagyobb már önálló, felnőtt, a legkisebb középiskolás. Épületszobrász végzettséget 1985-ben szerzett Pécsen. Mintegy húsz évet dolgozott vállalkozóknál, majd a saját lábára állt, s körülbelül 15 éve önállóan vállal munkákat. Sajnálja, hogy épületdíszítésre manapság alig van igény. Új építkezéseken szinte semmi, felújításoknál esetenként adódik ilyen feladat. Becsületes kivitelező, hitgyakorló, a bonyhádi katolikus közösség tagja. Természetkedvelő, szabadidejében hegyikerékpárján járja a Völgységet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában