Itt a szezon

2022.11.02. 09:30

Igazi vitaminbomba és még finom is a sütőtök

Itt van a sütőtök szezonja, a piacok, zöldséges üzletek tele vannak vele. Válogathatunk a különböző fajtákból, ízlésünknek megfelelően.

Mauthner Ilona

Itt van a sütőtök szezonja, a piacok, zöldséges üzletek tele vannak vele. (Illusztráció: Shutterstock)

Fotó: EvgeniiAnd

A szekszárdi piacon szeletelve, darabolva – kilónként 500 forintért, vagy egészben 250 forintért kínáltak belőle legutóbb. A sütőtöknek rengeteg felhasználási módja van, valódi egészségbomba. Akinek van kiskertje, az biztosan idén is termelt belőle néhány tövet. A sütőtök kapcsán azonban fontos megjegyezni, hogy ez egy gyűjtőnév: a kifejezéssel azokat a tökféléket illetik, amelyeket főképpen sütve fogyasztanak.

A sütőtökök hosszú tenyészidejű növények, eltarthatóságuk miatt pedig télen is alkalmasak fogyasztásra. Érdemes még tudni, hogy április végén, május elején vetik, általában jól alkalmazkodó fajtákról van szó, amelyeknek ugyanakkor nagy a hőigénye, érzékenyek a fagyra, és kiterjedt gyökérzettel rendelkeznek. Nagyon sokféle a felhasználási módja, kiváló krémlevesnek, lekvárnak, süteményekbe, rétesbe, sültek, raguk mellé kínálva.

Rengeteg béta-karotint tartalmaz, ez az anyag adja narancssárga színét. A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga, egyben antioxidáns is. Az antioxidánsok a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabad gyökök ellen hatnak. A sütőtök gazdag C-vitaminban is.

És hogy mekkora területen termesztenek Magyarországon sütőtököt? A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint - a területalapú támogatási adatokra hivatkozva - körülbelül 1464 hektáron termesztenek sütőtököt, Csongrád-Csanád megyében 264 hektár, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 261 hektár, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig 202 hektár körül van a termőterület. Ez csökkent az előző évhez képest, tavaly 1770 hektár terület volt a beadott támogatások alapján. A hazai termelés éves szinten 35-40 ezer tonna között mozog, az export gyakorlatilag nem létezik, de az import is elenyésző.

Tolna megyében csak őstermelők foglalkoznak a termesztésével, így ipari célra, nagy tételben nem szállítanak belőle.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában