Szeletelve a legdrágább

2022.11.30. 17:30

Lesz hal bőven karácsonyra

Idén jelentősen kevesebb a hal, ami a nagy szárazság, aszály rovására írható. Ennek ellenére lesz annyi uszonyos az üzletekben, amennyire a lakosságnak igénye van. Az ára viszont sok üzletben nagyot emelkedett. Érdemes több helyen is körülnézni vásárlás előtt.

Mauthner Ilona

Az ára emelkedett, szeletelve lesz a legdrágább (Fotó: M. D.)

November elején, közepén a megyében már mindenhol befejezték a lehalászást. Már akkor jelezték a termelők, hogy jóval kevesebb halra lehet számítani, mint az elmúlt években. A csapadék hiánya miatt nem úgy nőttek a halak, ahogy az várható volt. A kisebb mennyiség miatt a felvásárlási árak is emelkedtek, ami eleve befolyásolja a bolti árakat.

Tolna megyében a halfogyasztás jóval magasabb az országos átlagnál, Szekszárd és Tolna az élmezőnyben foglal helyet. Ez nem meglepő, hiszen a Sárközben mindig is halászó népek éltek. Ősi joguk volt hozzá, hogy a kifogott halat el is fogyaszthassák. Az egy főre jutó halfogyasztás megyénkben elérte a 8 kilogrammot 2020-ban, ami közel egykilós növekedést jelent az azt megelőző két évhez képest.

A megye legnagyobb haltermelője és kereskedője is egyben Czikk László, aki a hazai forgalom jelentős százalékát fedi le, és több száz üzleti partnerrel dolgozik nap mint nap. – Több mint száz horgász egyesületet, számtalan viszonteladót, üzleteket, halászcsárdákat és a saját üzleteinket szolgáljuk ki, illetve a román és a lengyel piacra is szállítunk, elsősorban pontyot – mondta Czikk László, aki a saját halastavaiban nevelkedett uszonyosok mellett más haltermelőktől is vásárol alapanyagot. Karácsony előtt a legtöbb megyei vásárló az ő üzleteinek egyikében vásárol majd. Idén biztosan így lesz majd, hiszen úgy tűnik, itt a legolcsóbb a hal. 

Míg a fővárosban, illetve más városokban egy kiló élő halért 2500 forintot kérnek – van ahol ennél jóval többet is – addig a Czikk halas boltokban 1800 forintnál nem lesz drágább az élő ponty, mondta a vállalkozó. Tavaly 1400 forint volt kilója. Idén azonban rá kellett erre emelni, hiszen a saját halastavaik nem termeltek annyit, mint amennyire a piacon szükség van, így vásárolni kényszerültek, többek között a bonyhádvarasdi kiváló minőségű halastavakból is. – Míg tavaly 800 forintot adtunk a halastavakból vásárolt pontyok kilójáért, addig idén 1300 forintot. Ezért kellett megemelni a kereskedelmi árat is, mondta Czikk László.

Karácsony előtt fogy több hal

Egy közelmúltban készült felmérés szerint a Dél-Dunántúlon a halfogyasztók aránya 76 százalék, és a fővárosban a legkisebb a halrajongók tábora, itt a válaszadók 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szívesen fogyaszt halhúst. A felmérés eredményei azonban nem tükröződnek a valóságos fogyasztásban. Annak ellenére, hogy a hal kedveltsége igen magas, a megkérdezettek többsége évente egyszer-kétszer eszik belőle, azt is többnyire karácsonykor, illetve néha hétvégenként halászlé formájában. Ennek oka nem is annyira anyagi jellegű, inkább a szokásokban keresendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában