Fejlődnek a falvak

2022.11.18. 20:00

Megújult Pincehely és Kisszékely hivatali és óvodaépülete

Két helyen, Pincehelyen és Kisszékelyben is megújult az utóbbi időben az önkormányzati hivatal és az óvodaépület, amelyek azon túl, hogy mindkét településen megszépítik a faluképet, a helyiek kényelmét is szolgálják.

Ábrahám-Gazsó Rita

Pincehelyi óvoda átadása

Süli János országgyűlési képviselő szerint az önkormányzati épületek korszerűsítése több szempontból is fontos volt mindkét település életében. Egyrészt érdemben egyiken sem történtek felújítások már hosszú évtizedek óta, márpedig a hivatalépületek az érintett településeken az ügyintézés legfontosabb terei.

Emellett a jelenlegi energiválság idején kiemelten fontossá vált a középületek fűtésének energiahatékonysága, ráadásul a polgármesteri hivatal mindkét helyen a fő utcán, központi részen található, amely a külső-belső felújítással a településképet is megszépíti – mondta az átadást követően, hozzátéve, természetesen egy óvodaépületnél sem mindegy, milyen környezetben tartózkodnak a gyermekek. Mint jelezte, van még néhány település, ahol ráférne a korszerűsítés a középületekre, közösségi terekre, a tervek szerint ezekkel folytatódnak majd a felújítások.

Pincehely

A pincehelyi óvoda a Magyar Falu program ötven millió forintos pályázati támogatásából hőszigetelve lett, újra cserélték a nyílászáróit és tetőzetét, utóbbira napelemek kerültek fel, amely segít a megújuló energia hasznosításában. Egy külön pályázatból a két csoportszoba padlóját újították fel. Az önkormányzati hivatal ugyancsak a Magyar Falu program segítségével újult meg az óvodával megegyező módon és összegből.

Pincehelyi óvoda átadás
Forrás: Süli János Facebook oldala

Új tetőzet és napelemek kerültek az épületre, amelyet kívül-belül lefestettek, a teljes épület víz-és hőszigetelést kapott alulról és újra burkolták. – Az óvodafelújítás kiemelt beruházás volt a község életében, hiszen elsődleges szempont számunkra, hogy a gyermekek megfelelő környezetben fejlődjenek. Az eredetileg csendőrkaszárnyának épült ház tetőzete, külső homlokzata is rossz állapotban volt, muszáj volt teljesen modernizálni – hangsúlyozta Piringer József, Pincehely polgármestere az átadáskor.

Kisszékely

Mostanra az önkormányzati és az egykori óvoda épülete szépült meg Kisszékelyben. Utóbbi az óvoda megszűnése óta szociális helyiségként üzemel, a tervek szerint a könyvtár melletti építményt kulturális funkciókra használnák a jövőben – mondta az átadó ünnepséget követően Pajor Ágnes. Kisszékely polgármesterétől megtudtuk, a két épület energetikai korszerűsítése, szigetelése, nyílászáró cseréje és a fűtéskorszerűsítése a Településfejlesztési Operatív Programból valósult meg mintegy 60 millió forintból.

Kisszékelyi átadás
Forrás: Süli János Facebook oldala

A hivatali épületben, mivel ott hőszivattyús rendszert alakítottak ki, a tetőre napelemes rendszer került. A tetőfelújítást és a villamoshálózat megújítását külön pályázatból, a Magyar Falu Program mintegy 30 millió forintostámogatásából sikerült fedezni, amelyből burkolatcserére és bútorvásárlásra is jutott. Mindkét épület akadálymentesítése is megtörtént: a bejáratokat a mozgássérültek által könnyen megközelítővé tették és új, ennek a szempontnak is megfelelő parkolókat és az intézményekben vizesblokkokat alakítottak ki.

Az elmúlt évtizedekben Kisszékelyben a polgármesteri hivatal kivételével szinte mindenhol történtek felújítások, mostanra az épület állaga már-már életveszélyessé vált, amely elengedhetetlenné tette a mielőbbi korszerűsítést. Pajor Ágnes szerint fontos szempont volt a hőszigetelés kialakítása is, hiszen ez jelentősen csökkentheti a fűtési költségeket.

Forrás: Süli János Facebook oldala

– A polgármesteri hivatal ráadásul többfunkciós épület, a helybéliek ide járnak hivatali ügyeiket intézni, de itt működik az orvosi rendelő is, itt tartanak fogadóórát a különböző szervezetek, ez a hely a központi bázisa a közmunkaprogramoknak is. Így végre kulturált környezetben lehetnek az itt dolgozók és az ügyet intézni érkezők egyaránt – hangsúlyozta a polgármester, akitől megtudtuk, a fejlesztések sora ezzel nem állt le: jelenleg is zajlik a faluközpont járdafelújítása, a zártkerti programban pedig a napokban készült el egy út építése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában