Szalagátvágás

2022.11.25. 17:30

Szálloda készült a paksi munkásoknak

Szállodát avattak délelőtt Faddon, mert ha teljes ütemben megkezdődik Pakson a két új reaktorblokk építése, több ezren dolgoznak majd ott, és a szakembereknek kell a szállás.

Szepesi László

Móri Sándor, Süli János, Angyalosy Zsoltné és Gergely József, járási hivatalvezető vágták a szalagot (A szerző fotója)

Egy régi, helyi védelem alatt álló, ipari műemléknek is tekinthető épületből, a hajdani dohánybeváltóból egy nyírségi cég, az MS-Comfort Kft. két év alatt – megőrizve az épület régi arculatát – 430 millió forintos költséggel, elegáns, korszerű, 78 szobás szállodát alakított ki. Az épületben van egy ebédlő és a tetőtérben 450 négyzetméteres közösségi helyiség is. 

Az avató ünnepen Móri Sándor, az építő MS-Comfort Kft. ügyvezetője mutatta be szóban az elkészült szállodát, majd Angyalosy Zsoltné, nyírbogdányi református nagytiszteletű asszony megáldotta az épületet, majd hagyományos módon, a nemzetiszínű szalag átvágásával átadták az új szállodát. 

Süli János országgyűlési képviselő elmondta, 2015-ben, amikor az erőmű építésére érkezők számára helyeket kerestek, a nagydorogi dohányszárító, a kalocsai laktanya mellett ez a faddi dohányszárító is alkalmasnak bizonyult a célra. Az építést segítette, hogy kiírásra kerültek munkásszállások építését támogató országos pályázatok, s ennek keretében készült el ez a Platán Szálló. 

Az már véletlen volt, hogy a minisztériumban egy főosztályvezetőnek olyan elszánt, építőiparban dolgozó barátai voltak, akik az épületet meglátva fantáziát láttak annak szállodává alakításában. Többen nem hitték el, hogy ebből lehet korszerű szállodát csinálni, voltak, akik inkább lebontották volna a nagy értékű faszerkezeteket, de így a több mint százéves épület, a magyar ipari építészet szép példája megmaradt. 

Egy régi, helyi védelem alatt álló, ipari műemléknek is tekinthető épületből, a hajdani dohánybeváltóból alakították ki a szállodát. (A szerző fotója)

A paksi építőknek további szállások kellenek még, s mert sokkal jobb, ha nem a betonplaccon lerakott sok száz, vagy ezer lakókonténerben élnek majd itt az emberek, hanem igazi épületekben. Ezért szándékuk, hogy folytatják az ittenihez hasonló átépítéseket. A nagydorogi dohányszárító, feldolgozó négy épületét is átmentik a huszonegyedik századnak, s a kalocsai laktanya is a Paksi Ipari Park birtokában van. Már csak a felújításhoz szükséges forrást kell megtalálni. 

Az új Duna-híd már épül, a túloldalon, az ártéri részen már teljesen kész, s 2023 végén, '24 elején befejezik építését, s akkor Kalocsáról hamarabb az erőműhöz lehet érni, mint Paksról.  

Ami pedig a távolabbi jövőt illeti – folytatta Süli János –, amikor Paks 2 kész lesz, s nem kell a több ezer munkásnak szállást adni, itt Faddon, ebből a ligetes, parkos szállodából, s majd a többiből is emelt szintű nyugdíjas otthon lehet, hisz arra is nagy szükség van.

Süli János országgyűlési képviselő köszönti az átadó ünnepségen megjelent vendégeket (Fotó: Sz. L.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában