Karácsony

2022.12.15. 17:39

Az egyedülálló szülőkre és gyermekeikre irányult a figyelem

December 15-én Szekszárdon is átadták az Egyszülős Központ karácsonyi csomagjait a Babits Mihály Kulturális Központban (BMKK).

Farkas Eszter

Deregán Gábor, az egyszülős központ Tolna megyei Karácsonyi Nagykövete adta át az ajándékokat (Fotó: Mártonfai Dénes)

Az Egyszülős Központ az idei évben kétszáz budapesti és kétszáz vidéki egyszülős családot lep meg ajándékcsomaggal. Az adományok eljuttatásában vidéki színházak segítenek. Képviselőik kedden vették át a csomagokat, hogy azokat karácsonyig átadhassák a vidéken élőknek.

Szekszárdon Deregán Gábor, a MOB Fair Play Bizottságának főtitkára adta át a negyvenezer forint értékű csomagokat a családoknak. Tolna megye 2022-es Karácsonyi Nagykövete elmondta, a benne található tisztítószereket, illatszereket és tisztálkodási szereket a Henkel Magyarország Kft ajánlotta fel, az Erste Bank Zrt. pedig a karácsonyi ajándékot és édességeket.

– Ma Magyarországon sajnos több mint fél millió gyermek nevelkedik egyszülős családban – emelte ki Deregán Gábor. – Mi az Egyszülős Központban többféleképpen próbálunk segítséget nyújtani ezeknek a családoknak: vannak programjaink, rendezvényeink, ezek főként olyan lehetőségek, amiket alapesetben az egyszülős családok nem engedhetnek meg maguknak.

– A Babits Mihály Kulturális Központ is szívesen is ad teret és helyet a jótékonysági rendezvényeknek, ezért nagy öröm volt számunkra, hogy az Egyszülős Központ megkereste intézményünket és átadó ünnepségüket az intézményünkben tartják meg – mondta el köszöntőjében Berlinger Attila a BMKK ügyvezető igazgatója.

Dr. Varga István, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar Szociális Tanulmányok Tanszékének adjunktusa régóta áll kapcsolatban Nagy Annával, a központ vezetőjével. Lapunknak elmondta, elsődleges célja, hogy Szekszárdon is létrehozzanak egy Egyszülős Klubot.

Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője kifejtette, Magyarországon körülbelül háromszázezer családból hiányzik édesapa vagy édesanya, és az országban félmillió olyan gyerek él, aki mellől hiányzik az egyik szülő. Hozzátette: az egyszülősség néha nagyon nehéz élethelyzetet jelent, ezért az Egyszülős Központban, amikor csak tehetik, igyekeznek „csodát tenni” olyan családoknak, amelyeknek „nagyon hiányzik a csoda az életéből”.

Nagy Anna felhívta a figyelmet arra: vannak családok, akiket sokszor senki nem vesz észre, és ezek a családok "nem szokták meg azt, hogy kapnak valamit". Hozzátette: a központ által összeállított ajándékoknak köszönhetően ezek a családok is megkapják „annak a csodáját is, milyen, amikor körülöleli az embert a figyelem”, valaki észreveszi, hogy nehéz nekik és segítségre van szükségük. Ez a fajta ajándék legalább olyan fontos, mint ami a csomagokban van – jegyezte meg.

Az Egyszülős Központ a támogatói felajánlásoknak köszönhetően az idén négyszáz egyszülős családot lep meg az ünnepekre egyenként 40 ezer forintos, tisztítószert, tisztálkodószert tartalmazó ajándékcsomaggal. Az Egyszülős Központ karácsonyi nagykövetének a megyeszékhelyek színházigazgatóit kérték fel, akik a saját városukban adják majd át az ajándékcsomagokat.

A budapesti egyszülős központ 2018 májusában nyílt meg, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, ahonnan hiányzik az egyik szülő. Az elmúlt közel öt évben huszonhétezer családnak nyújtottak segítséget. Idén márciusban Budán megnyílt a második Egyszülős Központ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában