Teol.hu podcast

2022.12.30. 16:59

Ipartörténeti esemény részese volt a mérnök

A Teol.hu podcast csatornájának idei utolsó vendége Bajsz József volt, aki ügyeletes mérnökként tevékeny részese volt a Paksi Atomerőműben az áramtermelés negyven évvel ezelőtti elindulásának.

Sz. Á.

Bajsz József (jobbról) volt a Teol.hu podcast december 30-i adásának vendége (Fotó: TEOL)

Az 1982. december 28-i, az ország energiaellátását tekintve valóban történelmi pillanatról a Tolnai Megyei Népújság újságírója, Hazafi József és Gottvald Károly fotóriporter helyszíni tudósításban számolt be:

„Bajsz József ügyeletes mérnök éjfélkor jelenti Méhes Lajosnak (a jelenlévő ipari miniszternek - a szerk.), hogy felkészültek az első magyar atomerőmű párhuzamos kapcsolására. A jelentés után tájékoztatta a vendéget az energetikai indítás eddig végzett manővereiről, majd éjfél után tíz perccel engedélyt kért a párhuzamos kapcsolás végrehajtására.

– Engedélyezem! – volt a válasz. Ekkor Bajsz József kiadta az utasítást a reaktort irányító operátornak, Kardos Imrének és a Gálos Tibor által vezetett villamos-szakembereknek a párhuzamos kapcsolás végrehajtására.

Két másodperc múlva: 1982. december 28-án nulla óra 13 perckor elhangzik a következő: Megvan!

Ebben a pillanatban felhangzik a taps. A paksi atomerőmű egyes blokkjának kettes generátora áramot termel!”

A teol.hu podcast december 30-i adásában Bajsz József emlékezik vissza a négy évtizeddel ezelőtti eseményre és egykori önmagára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában