Adakozás

2022.12.25. 19:00

Ismét meleg holmikkal várják a rászorulókat

A paksi Deák Ferenc általános iskola újra meghirdette szabadfogas akcióját, ahová már most gyűlnek a téli meleg holmik.

G. R.

Adakozásra, szociális érzékenységre neveli diákjait a paksi iskola (Fotó: M. Gy.)

Ebben az évben is elindult a Paksi Deák Ferenc általános iskola immár hagyományos Szabadfogas akciója. Mivel eddig meglehetősen enyhe volt a tél, így idén csak decembertől kezdődött meg a jótékonysági gyűjtés – tájékoztatta lapunkat Pulainé Galambos Erika igazgató. 

Az adakozók tehát a korábbi gyakorlat szerint az intézmény alsó tagozatosok által használt épületének kerítésére akaszthatják fel a feleslegessé vált télikabátjaikat mindazoknak, akik fáznak és ide várják az egyéb megunt téli holmikat is az akciót szervezők. A következő napokban szükség is lesz a meleg öltözetre, éjszakánként néha már jóval fagypont alatt alakul és napközben sem emelkedik egy-két Celsius-fok fölé a hőmérő higanyszála. 

Pulainé Galambos Erika elmondta, a Szabadfogas akció egy érzékenyítő program részeként indult el még 2017-ben. Az ötletgazda, Klopcsikné Somorjai Mária igazgató-helyettes időközben nyugdíjba ment, feladatait, beleértve a szabadfogas akció szervezését utódja, Lisztmajerné Bock Brigitta, az új intézményvezető helyettes vette át. Az iskola vezetése annak idején azért is tartotta jónak a kezdeményezést, mert úgy gondolták, az intézmény központi helyen van, ahol sok ember megfordul.

A program, amelyben részt vesznek az intézmény tanárai, diákjai és szüleik is be is vált: beépült nemcsak az iskola, hanem a város életébe is. Évente újra, ilyenkor tél elején megjelennek a kabátok és egyéb meleg téli holmik, sapkák, kesztyűk, pulóverek az alsó tagozat épülete előtt, amelyhez szinte már a kezdetektől csatlakoztak a paksiak is, akik a téli időszak alatt rendszeresen hoznak felajánlott holmit. Tavaszig általában két-három naponta cserélődnek a kabátok, de sokan még később, nyáron is hoznak ide ruhadarabokat – tudtuk meg az igazgatótól, aki a visszajelzésekből úgy tudja, sokan hálásak a kezdeményezésért.

Az intézményvezető beszámolt róla, hogy az iskola oktatási programjában jelentős szerepet játszik a gyerekek szociális érzékenységre, jótékonyságra nevelése. Ennek keretében a diákok havonta más feladatot vállalhatnak. Amíg a járványhelyzet lehetővé tette, a Tolnai úti óvodásokhoz jártak át, akiknek az elalvás előtt olvastak mesét, de volt, amikor tartós élelmiszerekből szerveztek gyűjtést a rászoruló családoknak. 

Idén télen a gyerekek két gyűjtéshez csatlakoztak, egyrészt – tavaly óta immár állatbarát iskolaként – a Paksi Angyalok az Állatokért alapítványnak gyűjtöttek tápokat, kutyaeledelt, plédeket és tisztítószereket, valamint a Paks FM csokigyűjtő akciójához csatlakoztak.

MGY küldött hozzá képet

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában