Luca

2022.12.12. 11:20

Különleges nap jön, sok hiedelem és népi szokás kapcsolódik hozzá

Holnap lesz Luca napja, mely különleges nap, hiszen éppúgy alkalmas termékenységvarázslásra, időjárásjóslásra, mint lucaszék készítésére. Míg úgy harminc évvel ezelőtt ritkaságszámba ment, ha egy szülő a Luca nevet adta a kislányának, addig 2015-ben minden negyedik, két éve pedig minden tizedik akkor született kislány neve Luca lett.

Mauthner Ilona

A kép illusztráció.

Az általunk megkérdezett Lucák elmondták, nagyon szeretik a nevüket, mert van benne egy kis varázslatosság, boszorkányosság. Nagyon sok hiedelem és népi szokás kapcsolódik hozzá.

– Gyerekkoromban alig vártam a Luca-napot, ezen az estén mindig elültettük a Jézuska szamarának szánt búzát. Apukám mindig hozott haza – a környékbeli gazdáktól kért egy marékkal –, és este együtt ültettük el – mondta a bátaszéki Szászi Luca, aki 30 évesen ugyan már kinőtt a gyerekkorból, de ezt a hagyományt a mai napig megtartja. Idén hároméves kislányával végzi el ugyanezt a rituálét, amit éveken keresztül az édesapjával csinált.

Kisgyerekként naponta nézte, mennyit nőtt a búzája, ami persze az első héten alig „mozdult” a cserépben, már-már attól félt, ki sem nő a növény, így a Jézuska szamara csalódott lesz, amikor szenteste hozza majd az ajándékokat. Szerencsére a búza az utolsó napokban „belehúzott”, sőt sokszor túl is nőtte a cserepet.

A Luca széke történetét már kevesen ismerik, legfeljebb a mondást: lassan készül, mint a Luca széke. Az ötszög alakú lucaszéket ezen a napon kezdték faragni. Kilencféle fát, kökényt, borókát, jávorfát, körtét, somot, jegenyefenyőt, akácot, csert és rózsafát kellett használni, és karácsonyig el kellett készülnie. A lucaszék lassan készült, hiszen minden nap csak egy műveletet lehetett rajta elvégezni, innen ered a már említett mondás is. A szék készítője magával vitte azt december 24-én az éjféli misére, és ekkor a székre ráülve megláthatta, hogy a gyülekezet tagjai közül kik a boszorkányok.

A Luca-naptól karácsonyig terjedő időszakban időjárás-jóslásra alkalmas praktikákat űztek, ennek a tizenkét napnak az időjárásából következtettek ugyanis az elkövetkező egy év várható időjárására.

A boszorkányos Luca

A naphoz számos hiedelem és népszokás kapcsolódik. A tél közepének tartották, a nők számára úgynevezett dologtiltó nap volt, mert ilyenkor mindenhol boszorkányok leselkednek. A néphit a jóságos mellett a boszorkányos Lucát is ismerte, aki a neve napján végzett munkát (tűzgyújtást, kenyérsütést, mosást) megbüntette, bevarrta a tyúkok „tojókáját”. Nem volt szabad fonni, szőni sem, mert úgy tartották, Luca összekeveri a fonalat, kóccá változtatja, és kócot tesz a vétséget elkövető eszének helyére. A gazdasszonynak sokat kellett ülnie, hogy a kotlósa is jó ülős legyen, és szabad volt babot fejtenie, hogy kifejtse a tyúkból a tojást.

Szerelmi varázslás is tapadt e naphoz: a lány Lucától karácsonyig minden nap almába harapott, majd az utolsó falattal az utcára ment, és az első szembejövő lett a férje. Aki szép akart lenni, a Luca napján vízbe tett almából evett, és abban a vízben mosdott.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában