Év végi visszatekintő: július

2022.12.27. 07:00

Motor dübörgött, csónak siklott országúton és kék vízi szalagon

Az év végéhez közeledve lapunk ismét visszatekint a lepergő tizenkét hónapra. Egy-egy egész oldalas összeállítás erejéig sorra vesszük a 2022-es esztendő főbb eseményeit, eredményeit, érdekességeit. Az összegzés elkészítésekor a Tolnai Népújság és a teol.hu archívumában tallóztunk. A sorozat július hónappal folytatódik.

Szeri Árpád

Dávid Tímea, Aparhant polgármestere (középen), jobbján Kenderesi Tamás (Beküldött fotó)

„A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán (PTE KPVK) ünnepélyes keretek között adták át a végzős hallgatóknak friss diplomájukat. A nappali és levelező tagozatokon összesen száztizenhárom diák vehette át oklevelét" – jelent meg a szekszárdi intézményről szóló tudósítás július elsején.

Prof. Dr. Szécsi Gábor, a PTE KPVK dékánja adta át a diplomákat a hallgatóknak (Fotó: Makovics Kornél)

„Paks önkormányzata a Pongrácz Sándor kitüntetéssel ismeri el azok tevékenységét, akik munkájukkal jelentősen hozzájárultak a település egészségügyi ellátásának fejlesztéséhez és e területen kimagasló eredményt, teljesítményt nyújtottak. Idén ezt a díjat dr. Felföldi Ferenc gasztroenterológus vehette át" – számolt be a lap július 4-én az eseményről.

Dr. Felföldi Ferenc a paksi díj átadón (Fotó: Molnár Gyula)

Villám csapott a Polgármesteri Hivatal épületébe a kedd délelőtti viharban Aparhanton – közölte a hírt július 5-én a lap. „Nem működik a vezetékes telefon, és nincs internetkapcsolat. Két számítógépen tudnak dolgozni a hivatal dolgozói, ugyanis a többi eszközük mind tönkrement.” Ugyancsak aparhanti hír július 14-i megjelenéssel: a település falunapjára Kenderesi Tamás, a helyi származású, olimpiai bronzérmes úszó is ellátogatott.

Július 18-án jelent meg a hír: „Egy 50 éves nagymányoki férfi közlekedett személygépkocsijával Szekszárdon a Pollack Mihály utcában a Tartsay utca felé. Amikor az autós a 10-es számú ház elé ért, az ingatlan udvarából a nyitott kapun keresztül egy ló szaladt a járműve elé féktávolságon belül. A sofőr fékezett, ennek ellenére a kocsi jobb elejével a lónak ütközött, ami miatt az autó megrongálódott. Az állat tulajdonosa, egy 48 éves helyi férfi nem ismerte el felelősségét a baleset bekövetkezéséért."

Az autóval ütköző ló a vasútállomás melletti utcában (Fotó: TMRFK)

„Az arany dísztű a hazai németség legmagasabb elismerése. Lohn Zsuzsanna Éva a Tolnai Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége kezdeményezésére vehette át. A kitüntetett Bonyhádon született, jelenleg Budapesten él, de máig hazajár a Völgység székhelyére”, segít, ahol tud – közölte a július 21-én megjelent írás.

Lohn Zsuzsanna Éva a fővárosban tartott díjátadó gálaműsoron (Fotó: Bölcskey Miklós)

Az ország minden területéről, de Horvátországból és Szerbiából, sőt idén Ausztriából is érkezett vendég Gerjenbe, a tizenharmadik alkalommal megrendezett Duna-Rock motoros találkozóra, ahol egymást érték a Kawasakik, Yamahák és Harley-Davidsonok – adott képet a rendezvényről a lap július 24-én. A rendezvényen fel is vonultak – gépeik nyergében ülve – a motorosok, a talpalávalóról pedig remek zenekarok gondoskodtak.

A motorosok szó szerint bedübörögtek csoda gépeikkel a gerjeni helyszínre (Fotó: Molnár Gyula)

Július 25-én „rövid ünnepség volt a 27 éve elhunyt Baka István, József Attila díjas költő sírjánál, Szekszárdon, az Alsóvárosi temetőben. Születésének hetvennegyedik évfordulóján a hajdani ismerősök, irodalom barátok, hozták el az emlékezés virágait."

A régi idők hangulatát idézte vissza a szerb ortodox búcsú Grábócon – jelent meg a tudósítás július 25-én. „A kegyhely látogatottsága túlmutat a megye határain, az egész Kárpát-medencei szerbség szellemi és vallási központja."

A Duna túra két résztvevője, a csapat a felső folyástól a torkolatig csorgott le a vízi úton (Fotó: Molnár Gyula)

Ugyancsak július 25-én jelent meg a hír arról, hogy a hullámok hátán a Paksi ASE Csónakházba érkezett az a közel nyolcvanöt fő, akik a Nemzetközi Dunatúra magyar szakaszát teljesítik. „A táv majdnem kétezer-ötszáz kilométer. A kiinduló pont a német Ingolstadt és romániai SF Gheorge a végcél."

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában