2023

2022.12.28. 20:00

Papírtrombitával, pezsgővel és tűzijátékkal érkezik az újév

"Különös szilveszter, táncol a hóember" - éneklik majd a jókedvű szilveszterezők, akik talán már elő is készültek az idei év búcsúztatására. Ha még nincs meg minden kellék, ne csüggedjenek, hiszen hozzájuthatnak a legtrendibb bulihangulatot teremtő eszközökhöz.

Brunner Mónika

Megkezdték a rakéták árusítását Szekszárdon. (Fotó: Makovics Kornél)

Érdemes alaposan körülnézni, hiszen míg az egyik áruház tele a szilveszterhez szükséges kellékekkel, a másikban alig találni valamit. Lapunk utánajárt, mihez, hol, mennyiért lehet hozzájutni.

A trombita papírból van  

A Charlie Chaplin személyét megidéző glitteres kalapot hatszáztizenkilenc forintért árulják. Az évbúcsúztatóhoz elengedhetetlen szerpentinhez ötszázkilencvenkilenc forintért lehet hozzájutni. Lila glitteres szemálarc ötszáznegyvenkilenc forint, hat darab hologramos csákó, valamint az ugyanennyi fényes anyósnyelv (trombita) kilencszázkilencvenkilenc forint. Papír trombitát háromszáznegyvenkilenc forintért vehetünk, sötétben világító figurát hétszázkilencvenkilenc forintért, konfettiágyút ezernégyszázkilencvenért, persze csak ha szükségünk van rá. 

Az sem mindegy miből eszünk szilveszterkor: Boldog Új Évet feliratú hatdarabos papírtányér hétszázkilencvenkilenc forint, a hozzá tartozó hatdarabos papírpohár ötszázkilencvenkilenc forint, a tizenhatdarabos szalvéta pedig hatszázkilencvenkilenc forint. Lehet még kapni Happy New Year feliratot is nyolcszázkilencvenkilenc forintért. 

Mókás kellékek szilveszterre. (Fotó: MW)

Egy másik Tolna megyei boltban szilveszteri mulatságokhoz kellékként csak papírkürtöt találtunk, amely alapáron ezerötvenkilenc forint, bolti kártyával nyolcszázharminckilenc forint. 

Koccintsunk

Pezsgőkből széles a választék, félszáraz rozét, száraz, extra száraz orosz pezsgőt hétszázhetvenkilenc forintért árusítanak. Lehet kapni alkoholmentes pezsgőt is ezeregyszáz-kilencvenkilenc forintért. A meggy és szamóca ízű kölyökpezsgő ára négyszáznegyvenkilenc, a szőlő ízűé négyszáztizenkilenc forint. Természetesen pezsgőből van drágább, kétezerháromszázkilencvenkilenc vagy akár négyezerkilencszázkilencvenkilenc forintért is. 

Mielőtt a szilveszter előtti vagy aznapi partik heve teljesen eluralna bennünket, érdemes nem elveszteni a fejünket, például, ha a tűzijátékokról van szó. Az 1. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékok kicsit recsegnek, durrannak, nem okoznak komolyabb problémát, a 2. osztályúak azonban már tűzijáték telepek (római gyertya, röppentyű), a 3. osztályúaknak pedig jóval magasabb a hatóanyagtartalmuk, mint az előzőnek, nagyobb effekteket is okoznak az égen. 

A tűzijáték azért veszélyesebb 

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleményében ismerteti, hogy az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, de a 3. osztályba sorolt termékek csak december huszonnyolcadika és harmincegyedike között vásárolhatók. Ez utóbbiak harmincegyedikén este hat óra és január elsején reggel hat óra között használhatók, ehhez engedély nem kell.

A fel nem használt, 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilveszter után öt napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak, aki köteles azt térítésmentesen visszavenni. Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket tizennégy, a 2. osztályba tartozókat tizenhat éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg.

Mindent be tudunk szerezni ahhoz, hogy igazán látványos legyen az idei év búcsúztatása  (Fotó: Makovics Kornél)

Azt tanácsolták, hogy pirotechnikai terméket csak működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljanak az emberek, aki illegális árustól vásárol, magát és a környezetét is veszélyezteti. A legálisan forgalmazott termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz. A tűzijátékokat távol kell tartani más tűzveszélyes anyagoktól. Gyermekek elől mindig legyen elzárva, tanácsolták. 

Petárdázni, ahogy a korábbi években, idén is tilos, ennek birtoklása is tiltott – hangsúlyozták, hozzátéve, aki ezt a tilalmat megszegi, és petárdázik, szabálysértést követ el, ami százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A felrobbant petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést is okozhat: végtagroncsolódás, halláskárosodás lehet a következménye, írták a közleményben.

A tűzijáték élmény minimum három percet érdemel 

Keszler László pirotechnikus lapunknak elmondta, hogy Szekszárdra, Tolna megyébe is szokott hozni tűzijátékshow-kat. Igaz, az idei szilveszterkor nem látogat el hozzánk, de biztos benne, hogy ahogy a korábbi években úgy a lakosok most is szívesen használnak tűzijátékokat, hogy elbúcsúztassák az évet. 
 – Körülbelül negyven-ötven százalékkal lett drágább a tűzijáték alapanyagok ára, de már ezer forinttól lehet azokat vásárolni, egészen akár százezer forintig is. A tűzijátékshow megteremtéséhez természetesen pirotechnikusi képzést kell szerezni. Másodpercenként egy-egy égi fényjelenséget érdemes létrehozni, valamint három percnél ne legyen rövidebb a tűzijáték, hogy igazi élményt adjon – tette hozzá. 

Néhány ár az internetről: Big shot három darab vetőcsöves tűzijáték bombát leárazva háromezerötszázkilencven forintért lehet kapni. Hetvenöt lövéses, húsz-huszonöt-harminc milliméter kaliberű vegyes színes tűzijátéktelep ára harmincnégyezerkilencszázkilencven forint. Fütyülős huszonötlövéses tűzijáték telep, közismert nevén "Katyusa" háromezeregyszázkilencven forint.  A "Tornado Rocket" kilenc darabos rakétacsomag színes effektekkel hétezerhétszázkilencven forint. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában