Székely betlehemes

2022.12.28. 11:59

Potápi Árpád Jánosnál csobánoltak

A bukovinai székelyek betlehemes játéka a csobánolás, a Krisztus születését megjelenítő dramatikus szokás, eredetileg házaló népi színjáték.

TN-információ

Potápi Árpád János otthonánál adták elő a székely betlehemes játékot (Fotó: Makovics Kornél)

A székelyföldi eredetű karácsonyi népszokást a Bukovinában eltöltött másfél évszázad, majd a rövid bácskai tartózkodás alatt, végül 1945 után a mai lakóhelyén, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Pest megye településein is megtartotta a közösség, amely mára annak szimbólumává vált.

December 27-én, kedden a bukovinai székely hagyományőrző csapat Potápi Árpád János bonyhádi otthonánál járt, ahol előadták a csobánolás játékot. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője Facebook-bejegyzésében az alábbiakat írta: „Köszönöm a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége csapatának, hogy ma tiszteletüket tették nálam és nagyszerű játékukkal tovább éltették ezt a nagyon szép hagyományt!"

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában