Elismerés

2022.12.11. 11:30

Simontornya mindent megtesz az időseiért

Az Idősbarát Önkormányzat Díjat vette át december hetedikén a fővárosban, a Pesti Vígadó Rendezvényközpontban a simontornyai önkormányzat képviseletében Torma József polgármester.

Brunner Mónika

Simontornya polgármestere, Torma József a díjátadón (jobbra), mellette Hornung Ágnes és Dukai Miklós (beküldött fotó)

A díjat az idősügy területén végzett tevékenység elismeréseként adományozták a településnek, amely közösségi oldalán közzétette: az elismerés mellé kapott másfél millió forintot az Idősek Klubjában és a Demens Nappali ellátásban fejlesztő eszközökre, programokra, előadásokra, kirándulások szervezésére fordítják.  

A Pesti Vígadó dísztermében tartott Idősbarát Önkormányzati Díjátadó 2022 elnevezésű rendezvényen Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára és Hulák Zsuzsanna, az Idősek Tanácsának tagja vett részt, szerepel a kormány hivatalos oldalán. 

Az Idősbarát Önkormányzat Díj célja az önkormányzatok helyben végzett idősügyi munkájának elismerése. A 2004 óta eltelt tizenkilenc év alatt több, mint ezerkétszáz pályaműből száznegyvenhatot díjaztak. A díjjal járó pénzjutalom 2020-tól másfélmillió forint. A díjra azok az önkormányzatok pályázhattak, amelyek a törvényben előírt kötelező feladataiknál többet tesznek az idősekért. A díj összege hozzájárul a kiemelkedő tevékenységet végzők következő évi időseknek szóló programjainak anyagi fedezetéhez.

Hornung Ágnes köszöntőjében azt hangsúlyozta: az önkormányzatok lényeges szerepet játszanak Magyarország közigazgatásában, helyi szinten pedig a legtöbbet tehetik az ott élőkért, köztük az idősekért.

Dukai Miklós beszédében elhangzott, Magyarország kormánya az idősügyet is családi ügynek tekinti, fontosnak tartja, hogy az idősek méltó, tartalmas életet élhessenek. Az önkormányzati államtitkár reményét fejezte ki, hogy az idősek segítésével minél több önkormányzat kiérdemli a legmagasabb elismerést: idős polgárai megbecsülését.

Hulák Zsuzsanna a pandémia kapcsán kiemelte, hogy milyen fontos az idősek támogatásában a személyes kapcsolat, az elszigetelődés és a magányosság oldása, majd megköszönte az önkormányzatok idősekért végzett munkáját.

Az idei díjazottak Simontornya mellett: Abony, Alsózsolca, Arló, Dunaegyháza, Dunavarsány, Fertőszentmiklós, Nagymágocs, Sándorfalva, Sármellék, Szarvas és Zákányszék önkormányzatai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában