Dackorszak

2023.01.02. 20:30

A következetesség fontos, de nem egyszerű

Bara-Kádár Katalin volt a kölesdi Baba-Mama Klub legutóbbi vendége a Tolna Megyei Balassa János Kórház Egészségfejlesztési Iroda programsorozatának keretében. A pszichológus „Dackorszak és autonómia” címmel tartott előadást.

TN-információ

Bara-Kádár Katalin tartott előadást Kölesden (Fotó: Közéleti.hu)

Magyarosi Ágnes klub vezető a Közéleti.hu-n arról tájékoztatott, hogy a szakember elmondása szerint a dacot megszelídíteni folyamatos elemzés.
A pszichológus azt mondta, a szülők egy életen át teszik fel maguknak a kérdést: hogyan csináljuk jól, jó szülők vagyunk-e?   

Fontos az autonómia, ám szükség van határokra. A dackorszak pedig már akkor elkezdődik, amikor a kicsi baba felfedezi a kezét, megismeri önmagát. Ilyenkor a kicsi sok a tiltással találkoznak, ráadásul az érdekes dolgok magasabbra kerülnek a polcokon és szekrényeken. A gyermek felfedezi a világot és megismeri önmagát a tükör előtt, ezáltal az én fejlődése tudatossá válik. Ekkor fokozott a baleset veszély, a szülőknek nagyon résen kell lenniük. Nevelni kell őket és következetesnek lenni, azonban sokszor a gyakorlatban ezt korántsem olyan egyszerű megvalósítani, mint az elméletben.

A dackorszak három éves korban lecseng, de négy évesen újra kezdődik. Ha a gyermek dacol, legpraktikusabb, ha kedvenc játékával vagy elfoglaltságával próbáljuk terelni figyelmét.

A szülőknek sokszor kell tolerálniuk gyermekeik viselkedését. Például, ha a 4 éves gyermek a templomban végig sétál, az teljesen elfogadható. Ebben a korban normál viselkedés, ha járkál a padsorok között. Azt kell néznünk, hogy a gyermek elmegy a templomba, nem várhatjuk el tőle, hogy csendben végig ülje a misét, istentiszteletet. A türelem és idő párosítás is sokszor próbára teszi az anyukákat, 2-3 gyermekkel a sütés-főzés kihívás, folyamatos újra tervezés. De a kisgyermek olyan, mint a szivacs, könnyen és hatékonyan tanul. Amit lát, azt csinálja, mozdulat, cselekvéssor, például: söprés, porszívózás, mindent lemásolnak. Fontos, hogy anya, apa jelen legyen, és figyelje őket.

Fontos a pozitív, kellemes hangulat, a szeretet az egymásra figyelésről szól. Ugyanígy elengedhetetlen, hogy az anyuka jól érezze magát a bőrében. A neveléssel kapcsolatos kérdéseket a szülőknek kell egymással megbeszélniük úgy, hogy azt a csemetéjük ne hallja. És még egy: mesélni, mesélni, mesélni. Erre semmiképp se sajnáljuk az időt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában