Dokumentum

2023.01.26. 12:47

Lóútlevéllel lehet csak eladni és vásárolni paripát

Sokan tartanak lovat a vármegyében is, azt azonban nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy 2005. július 1-je óta minden lóra kötelező kiváltani az úgynevezett „Lóútlevelet”.

Mauthner Ilona

Nem mindennapos dolog lovat eladni, de az állatvásárokban találkozik az ember alkalmanként lóértékesítéssel. Jellemzőbb inkább, hogy hirdetések útján vagy ismeretségen keresztül cserélnek a lovak gazdát.

A kép illusztráció.

Sokan tartanak lovat a megyében is, azt azonban nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy 2005. július 1-je óta minden lóra kötelező kiváltani az úgynevezett „Lóútlevelet”. Ez a dokumentum hatósági bizonyítványnak minősül, amely az állat azonosítására, az irányítási intézkedések megtételére való alkalmasságának és állategeszségügyi forgalomképességének igazolására szolgál, valamint tartalmazza a tulajdonos adatait is. 

A „Lóútlevél” kiváltása a hat hónaposnál idősebb lovára a lótulajdonos kötelessége. A „Lóútlevél” kiadása a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Lóútlevél Iroda – (1024 Budapest, Keleti Károly u. 24. ,1536 Budapest Pf. 229.) feladata a ló ENAR adatbázisából. A „Lóútlevél” kiadásának fontos előfeltétele a ló azonosító, valamint származási adatainak felvétele, tartós megjelölésének (bélyegzés) elvégzése es ezen adatok igazolása.

Az útlevélben a tulajdonosok közötti, eredeti adásvételi szerződéseket kell mellékelni. Amennyiben, ezek a szerződések nem fellelhetők, úgy a nyilvántartott tulajdonos lemondó nyilatkozatára van szükség. Utóbbi esetben a jelenlegi igénylőnek saját kezűleg ki kell tölteni a lótulajdonos-változás adatbejelentő lap-tulajdonosi nyilatkozattal című nyomtatványt is, amely letölthető a https://portal.nebih.gov.hu/enar honlapról.

Ló elhullása esetén a lóútlevelét vissza kell küldeni, az azt kibocsátó hatóságnak. Mellékelni kell az elhullás pontos dátumát és okát. Amennyiben rendelkezésre áll állatorvosi igazolás. Ezzel a tulajdonos kötelezettsége megszűnik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában