A kicsik várták, hogy újra iskolába járjanak

2023.01.11. 18:03

Nincs hideg a tantermekben, újra benépesültek a sulik

A héten ismét benépesültek az iskolák, a hosszú szünet után megkezdődött a tanítás. Jelent-e ez valami újat, valami szokatlant, hiszen ez a téli szünet hosszabb volt a szokásosnál, és a takarékossági intézkedések itt is érvényesek? Erről érdeklődtünk néhány iskolában.

Szepesi László

A legalább 20 fokos hőmérséklet megvan a tantermekben

Fotó: Mártonfai Dénes

A szekszárdi Babits Iskola igazgatója, Botos Ilona elmondta, hétfőn meleg tantermek várták a diákokat, mert pénteken a tankerület elrendelése alapján visszakapcsolták a fűtést. Négy év óta négy új, modern, kondenzációs kazán adja a meleget, s ezeket szerződés alapján a fűtőmű kezeli. A rendelet szerint az általános iskolákban legalább 20 fokos hőmérsékletnek kell lennie a tantermekben, s ez mindenütt megvan. Az épület nyugati oldalán már új, jobb hőszigetelésű ablakok vannak, itt néha még a 22 fokot is eléri a hőmérséklet.

Amúgy a tanítás megkezdését a diákok természetesnek vették, a kisebbek boldogan jöttek, elmondták, már hiányoztak az osztálytársak, a tanítónéni, és jó, hogy elmondhatták, mi történt a szünet alatt. A nagyobbak, főleg a nyolcadikosok, akiknek a jövő héten már felvételit kell írni, valamennyivel kevésbé lelkesedtek.

– Teljesen zökkenőmentesen indult a tanítás hétfőn reggel – mondta Prischetzkyné Márkus Emőke, a Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola Grundschule intézményvezetője. A megszokottnál hosszabb szünet jól jött mindenkinek, azért is, mert nem volt őszi szünet, elfáradtak a tanárok, a diákok, és talán a szülőknek sem volt megterhelő, hogy szabadságot kellett kivenni, hogy otthon legyenek a gyerekekkel. Kedvező volt azért is, mert a múlt év vége felé már többen betegek voltak, aztán a szünet alatt meggyógyultak.

A fűtés is rendben van, folytatta, nem kell a gyerekeknek nagykabátban ülni a padokban. A parkolási tumultus is a régi az iskola előtt, az esős időben még több az autó, de ez már megszokott.

Pál Tibor, a szekszárdi Baka István Iskola igazgatója is arról beszélt, hogy a legnagyobb rendben kezdődött a tanítás. A város nemrég felújított általános iskolájában a hőmérsékletre nincs panasz, hisz korszerűsítették a fűtési rendszert, és vastag hőszigetelő réteggel burkolták a falakat. A diákok, főleg a kisebbek itt is örültek, hogy folytatódott a tanév, sőt, kicsit fokozódott is a tempó, mert jövő héten vége a félévnek, s még aki tud, próbál javítani, hogy jobb jegyek kerüljenek az értesítőbe.

A Garay gimnázium igazgatója, Heimann Józsefné azzal kezdte, ősszel hiányzott a régebben megszokott szünet, de pótolta azt, hogy most tovább pihenhettek a tanulók. Nem csak az ünnepre készülni, ünnepelni volt idő, hanem a kikapcsolódásra, no meg a 12. évfolyamosoknak tanulni az érettségire is. Esetleg át kellene gondolni, nem lenne netán hasznosabb a jövőben így, hosszabb vakációt tartani télen, miként teszik azt más országokban is, tette hozzá..

A hőmérséklet az osztályokban kedvező, a húsz fok bőségesen megvan, ami a melegebb időjárásnak is köszönhető. A 18 fokos határ pedig nem vonatkozik rájuk, mert hatosztályos képzés is van náluk, azaz általános iskolás korosztály is tanul itt.

Kipihent arcokkal találkozhattunk az osztálytermekben, mondta Nagy Roland, a tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium igazgatója, jót tett mindenkinek a hosszabb szünet. – A fűtéssel sincs gond, ideális a helyzet, fenntartónk a Pécsi Egyházmegye akár 22 fokos meleget is engedélyezett. Koncentrálni kell és lehet a tanulásra, mert a jövő pénteki osztályozó értekezletig rendelkezésre álló bő hét dolgozatírással, feleléssel lehetőséget ad a jegyek javítására, ezt a diákok érzik is, és igyekeznek.

A paksi Deák Ferenc Általános Iskola mindkét épületében megkezdődött hétfőn a tanítás, és a három és negyedszáz kis- és nagydiák újra az osztályokban tölti napjait. Pulainé Galambos Erika igazgató mondta, egyáltalán nem kell nagykabát, az osztályokban 21 fok van, a tornatermekben 17, s vannak energia-járőrök az iskolában, akik figyelik, nem ég-e valahol feleslegesen a villany, nem folyik-e a csap, s becsukták-e az ajtókat.

A Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium majd félezer diákjának is folytatódott a héten a tanév. Itt nyolcosztályos tagozat van, ezért a fenntartó a 21 fokos meleget jelölte megfelelőnek. Ez, hála a kedvező időjárásnak, az energetikai korszerűsítésnek, s a nagyobb osztály létszámoknak, gyakran hideg radiátorok mellett is megvan a tantermekben. A diákok a félév zárása előtt még igyekeznek javítani, a végzősök közül pedig sokan előrehozott érettségit tesznek, tájékoztatott dr. Szenyéri Zoltán igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában