Időközi választás

2023.01.13. 14:00

Új polgármesterről és képviselőkről döntenek Iregszemcsén

Vasárnap időközi választást tartanak Iregszemcsén, annak következményeként, hogy a múlt év szeptember végi ülésén feloszlatta magát a képviselőtestület. A hétvégi, vasárnap lezajló megmérettetésnek nagy számú aspiráns, konkréten hat polgármester- és tizennyolc képviselőjelölt vág neki.

Gazsó Rita

Időközi választás lesz vasárnap Iregszemcsén (Fotó: MW)

Időközi választást írtak ki Iregszemcsén e hét vasárnapjára. A választás azért vált szükségessé, mert múlt év szeptemberében, Iregszemcse addigi képviselő-testülete feloszlatta magát.

A döntés hátteréről a szeptember 28-i testületi ülés jegyzőkönyve adott képet. Mint írták, az elszabadult energiaárak miatt kritikus helyzetbe került a víziközmű-szolgáltató, az Egyesült Regionális Önkormányzati Víziközmű Zrt. (ERÖV), amely nem tudta kigazdálkodni a villamos-energia díjat. Ennek kompenzálására az állam felajánlotta, hogy átveszi a közfeladat ellátást az ERÖV-től, amelynek feltétele, hogy az iregszemcsei víziközmű vagyont ingyenesen át kellett volna adni, amely helyi viszonylatban 1,3 milliárd forintot jelent. 

Másik megoldás lett volna, ha a tulajdonjog megmarad a társulásban, ebben az esetben viszont az önkormányzatnak kell kifizetnie a százmillió forintos tartozást. Savanyú Attila alpolgármester az ülésen elmondta, szerinte az állam által felajánlott ingyenes átvétel megfosztja a lakosságot a későbbi visszafizetés lehetőségétől és a vagyontól, amelyet tiszta lelkiismerettel nem fogadhattak el, így a testület feloszlatása mellett döntöttek. A jelenlévő hat képviselőből az ülésen Tóth Szabolcs polgármester kivételével öten megszavazták az előterjesztést. A polgármester a szavazást követően úgy fogalmazott, szívből reméli, hogy a választást követően ismét egy jó testület jön össze majd  Irgeszemcsén. 

A vasárnapi választáson hat polgármesterjelölt – Kemény László, Kovács Ferenc, Nagy Rudolf, Süvegjártó Csaba, Tóth Szabolcs, Városi György – és a hat képviselői mandátumért összesen 18 jelölt – Béres Gábor, Bódog Bálint, Bódog Zsolt, Buczkó Róbert, Csanádiné dr. Treitz Diána, Magyar Gabriella, Matus Tibor, Mudris Nándor, Nagy László, Nagy Rudolf, Rádiné Vörös Renáta, Sztankovicsné Szabó katalin, Tóth Gergely, Tóthi Ernő Mihály, Treitz János, Varga János, Vati József és Városi György – méretteti meg magát. 

Marinka Nikolett, a helyi választási iroda vezetője elmondta, a 2660 lakosú községben három szavazókörben voksolhatnak, a választói névjegyzékben 2044-en szerepelnek. Érdekesség, hogy a testület feloszlatásáról döntő képviselők közül Nagy Rudolf újra indul, aki mind a polgármesteri, mind pedig a képviselői pozícióért ringbe száll. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában