Erősebb a járvány, extrém az igény

2023.01.10. 17:30

Utánajártunk, miért hiányoznak egyes gyógyszerek a patikákból

Több gyógyszerkészítmény időszakosan vagy tartósan hiánycikk a gyógyszertárakban, ez azonban nem magyar sajátosság, a probléma nemzetközi szintű, tudtuk meg dr. Gellér Gabriellától, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Tolna Vármegyei Szervezetének elnökétől, gyógyszertár-tulajdonostól.

Brunner Mónika

Költözik az ismert szekszárdi gyógyszerüzlet, hamarosan új helyen adják ki a gyógyszereket

Fotó: Mártonfai Dénes

Egyik olvasónk torokfájásra keresett valamit, és a gyógyszertárban kérte a tévéreklámban látott szopogató tablettát. Azt mondták neki, hogy az az egész országban hiánycikk, így kénytelen volt másik terméket választani. 

– A gyógyszergyártóknak bejelentési kötelezettségük van az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felé, ahol a hiány okát is fel kell tüntetniük. Ez a lista naprakész. Az OGYÉI javaslatot tehet a készítmény helyettesítésére, tájékoztatta lapunkat  dr. Gellér Gabriella, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Tolna Vármegyei Szervezetének elnöke, gyógyszertár-tulajdonos. 
Mint elmondta, a legtöbb gyógyszer esetében a megnövekedett igény az indok, de előfordul gyártási alapanyag hiány is.

A megfázás, nátha kezelésére szolgáló készítmények hiányoztak november, december hónapban a patikákból, de folyamatosan érkeznek. Itt a legfőbb ok, ami a hiányt generálta, hogy a nagy covid járvány idején hordtuk a maszkot, vigyáztunk, megkíméltük magunkat, gyakorlatilag kihagytuk a szezont. Ehhez képest az idén jóval erősebb a járvány, a tavalyihoz képest extrém módon megnőtt az igény.

Dr. Gellér Gabriella hozzátette: az országosan aktuálisan be nem szerezhető gyógyszerek újra elérhetővé válásának várható időpontjáról autentikus információval a gyógyszer-nagykereskedők rendelkeznek, közülük is elsősorban a két nagy.

– Van azonban több alternatíva, de azt tapasztaljuk, sokan ragaszkodnak a korábban bevált készítményhez és megpróbálják körbejárni a patikákat, hiába jelezzük, hogy a probléma nem helyi. Az országosan jelenleg be nem szerezhető gyógyszerek hiánycikké válása a gyógyszertáraknak is problémát okoz: sem a hiánycikké válás, sem a forgalmazás újraindítása nem a gyógyszertárakon múlik.

Helyettesítő-készítmények 

Dr. Gellér Gabriella elmondta, hogy a receptköteles gyógyszerek esetében is gyakran van lehetőség egyenértékű, hivatalosan helyettesíthető készítményre cserélni a hiányzót. A gyógyszerész segítségével így legtöbbször a terápia bármilyen megváltoztatása nélkül megoldható az ellátás. Receptköteles gyógyszer hiánya olyankor okozhat problémát, ha az adott gyógyszert az orvos akkor is rendeli, amikor az, vagy a hivatalos helyettesítője sem érhető el.

Fotós: Mártonfai Dénes

Amennyiben a vényíró orvosok az aktuálisan be nem szerezhető gyógyszerekről jelen idejű információval rendelkeznek, a gyógyszerhiányból fakadó problémák jelentős hányada megelőzhető, ha a beteg állapotának megfelelő, azonos hatással bíró gyógyszert írnak fel. A jogszabályi előírások ehhez megfelelőek és az ágazati informatikai feltételek is egyszerűen kialakíthatók. Dr. Gellér Gabriella hozzátette, hogy az erre vonatkozó javaslatot a Magyar Gyógyszerészi Kamara már 2020 októberében eljuttatta a döntéshozókhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában