Időközi választás

2023.01.15. 15:30

Vegyes érzelmekkel vonultak urnához az iregszemcseiek

Reggel kinyitottak a szavazókörök Iregszemcsén, ahol ma, azaz vasárnap választanak polgármestert és képviselőket is. A pozíciókra igen sok a jelölt: a polgármesteri székért hatan, a képviselőségért 18-an szálltak ringbe.

Gazsó Rita

A szavazatát éppen leadó Beáta úgy látja, hogy érzelmi alapon dől majd el a választás (Fotó: Makovics Kornél)

Az időközi választás amiatt vált szükségessé, mert a község képviselőtestülete a szeptember végi ülésén feloszlatta magát, amelynek hátteréről korábbi cikkünkben is írtunk. 

Marinka Nikolett, a helyi választási iroda vezetője elmondta, a 2660 lakosú község választói névjegyzékében 2044-en szerepelnek. Mint megtudtuk, a déli órákig a szavazásra jogosultak 26 százaléka, azaz több mint 530 fő járult az urnákhoz. Marinka Nikolett szerint a szavazóköröknél rendbontás nem történt, intézkedésre nem volt szükség.

Iregszemcsén jártunkkor szép számú fiatallal, családokkal és baráti társaságokkal találkoztunk, de természetesen középkorúak és idősebbek is megfordultak a szavazókörökben. Ebből is látszik, hogy az egész falut megmozgatta a mostani szavazás, ez derült ki az általunk megkérdezett helyiek reakcióiból is.

Két fiatallal, Richárddal és barátjával az egyik szavazókörnél találkoztunk. A fiatalok azt mondták, fontosnak tartják a mostani időközi választást, azért is jöttek el már délelőtt, de úgy vélik, természetesen nem ugyanaz a tétje mint a hagyományos szavazásnak, amelyet majd jövőre tartanak. A fiúk szerint az eredményt nehéz megtippelni, mert eléggé vegyesek a vélemények helyben.

Richárd személy szerint a korábbi és a mostani polgármester és a testület tevékenységével is meg volt elégedve, bár szerinte azért helyben lenne még mit tenni. A fiatal fiú leginkább az összetartást, összefogást hiányolta a testületet illetően, hogy közös álláspontot kialakítva együtt hozzanak döntéseket, szerinte ezért is oszlott fel a testület. A mostani választás jelöltjeiről úgy fogalmazott: némelyiküket nem tartja igazán alkalmasnak a pozícióra.

Beáta úgy látja, hogy érzelmi alapon dől majd el a választás, amelyet az elmúlt hetek sajtónyilatkozatai határoznak majd meg. A középkorú hölgy szerint mindegyik polgármester-jelölt megtette a magáét, de hibázott is, igaz, mint mondta, hiba nélkül nem lehet dolgozni. A testület feloszlásának hátteréről a közismert indok mellett egy személyes okot is sejtenek a helybeliek, ám erről bővebben nem szeretett volna beszélni. Megjegyezte, hogy szerinte az előző képviseltestület is meg tudta volna oldani, amit a most következő meg fog, bár tudomása szerint pénzügyileg nincsen könnyű helyzetben a falu.

Egy idősebb úr szerint elég szomorú, hogy időközi választást kellett kiírni, szerencsésebb lett volna ha végig viszi a munkát az előző testület.

– Csalódtam a képviselőkben, ha már elvállalta valaki, akkor vigye végig, akármilyen nehéz – sommázta a véleményét István, majd hozzátette azt sem tartja fairnek, hogy valaki aki lemond, aztán újra elindul a választáson. Ám ha már így történt, akkor most el kell dönteni, hogy ki folytassa tovább a munkát, igaz szerinte a következő szavazásig hátralévő idő kevés ahhoz, hogy túl sokat lehessen tenni. Azt mondta, muszáj lenne azt is szabályozni, hogy ki indulhat a polgármesteri és a képviselői helyekért. Nem feltétlenül kötné iskolai végzettséghez, de úgy látja, egyfajta rátermettség, alkalmasság szükséges lenne hozzá. Példának a Római Köztársaságban szokásos választási rendet említette, ahol bizonyos felelős tisztségekbe kizárólag negyven év felettieket jelölhettek, akik szerinte már rendelkeznek a megfelelő tapasztalattal.

Egy középkorú nő, Krisztina úgy látta, a jelenlegi időközi választásnak nagy a tétje, hiszen Iregszemcse lakosságának fontos, hogy olyan polgármestere legyen, aki a falu érdekét tekinti mindenek előtt. A testület feloszlását úgy tudja, személyi ellentét, széthúzás okozta, ezért szerinte mindennél fontosabb, hogy olyan testület álljon most fel, amelynak tagjai egyetértenek és együtt tudnak dolgozni. Mint mondta, bízik benne, hogy a legjobb döntés születik.

Az időközi választás végeredményéről – várhatóan 21 óra körül – természetes beszámolunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában