Tolna Megyei Trombitásnap

2023.02.24. 10:40

A régió legjobb fúvós növendékei találkoztak a trombitásnapon

Hetedik alkalommal rendezték meg a Tolna Megyei Trombitásnapot Szekszárdon, amelyet ezúttal is a Garay általános iskolához tartozó Liszt Ferenc Zeneiskola rendezett meg.

Gazsó Rita

A régió legtehetségesebb diákjai mutatkoztak be (Fotó: M. K.)

– Három fúvós tanár, Kovács Zsolt, Pecze István és Szily Lajos álma vált valóra közel két évtizeddel ezelőtt, amikor életre hívták a trombitásnapot, ahol minden alkalommal a régió legtehetségesebb diákjai mutatkozhatnak be és mérettethetnek meg – emlékeztetett Pekari Bernadett, Garay iskola igazgatója a megnyitón. Mint mondta, a program népszerűségét is mutatja, hogy évről-évre egyre több növendék látogat ide. – Kivéve az olyan időszakot,  mint a mostani, amikor sokan betegek – célzott arra, hogy a program kezdetére a sok fertőzött miatt idén kicsit megfogyatkozott az indulók száma. A rendezvény célja, mint mondta, hogy a diákok megcsillogtathassák tehetségüket és megmutathassák, jelenleg hol tartanak.

Kovács Zsolt trombitatanár kiemelte, hogy ez nem verseny, hanem találkozó, ahol elsősorban arra kíváncsiak, hogy a gyerek mit tud és nem arra, hogy mit nem. – A programot annak idején azért hoztuk létre, hogy a nagy trombitaversenyek mellett – ahol csak a legjobbaknak van esélye – egy olyan találkozót szervezzünk, ahol azok is meg tudják magukat mutatni, akik kevésbé szorgalmasak, de szépen teljesítenek – fogalmazott a trombitatanár, akitől megtudtuk, a megbetegedések ellenére ezúttal is szép számmal, összesen húszan érkeztek a szekszárdi diákok mellett Bonyhádról, Tamásiból, sőt a vármegyén kívülről, Bajáról, Vaskútról és Pécsváradról is.

Az ifjú zenészpalánták három korcsoportban játszottak a délelőtt folyamán, a darabok között egyebek mellett olyan klasszikusok is szerepeltek, mint Albinoni, Purcell, Bach, Mozart vagy Beethoven szerzeményei, de magyar szerzők, így Székely Endre, Tornyos György és Sugár Rezső több műve is felcsendült. A találkozó végén, az elhangzottakat értékelve a kéttagú zsűri arany, ezüst, bronz minősítéseket és különdíjakat osztott ki.

Az I. korcsoportból a Bajáról érkezett Szalczer Bálint, a II. korcsoportból a szintén bajai Kerekes János és a szekszárdi Baranya Liliána,a III. csoportból a Tamásiból jött Jámbor Boldizsár kapott arany minősítést. A IV. korcsoportból a szekszárdi Lévai Rafael az V. csoportból pedig a szintén helyi Hőninger Balázs érte el a legjelentősebb elismerést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában