Tamás Réka

2023.02.10. 17:30

Sportélménnyel emlékeztek a tragikusan elhunyt diáklányra a Garay gimnáziumban

Kosárlabda tornával emlékeztek Tamás Rékára, a Garay János Gimnázium másfél évvel ezelőtt fájdalmasan fiatalon elhunyt kiváló éltanuló-élsportoló diákjára.

Ábrahám-Gazsó Rita

Emléktornával tisztelegtek az intézmény egykori diákja, Tamás Ráka előtt, aki tragikus autóbalesetben veszítette életét.

Fotó: Makovics Kornél

Emléktornát tartottak pénteken a Szekszárdi Garay János Gimnázium tornacsarnokában délelőtt fél tíztől délután öt óráig. Az első alkalommal megrendezett emléktornán négy csapat, összesen negyvennyolc diák mérte össze a tudását, és emlékezett a fiatal kosarasra, az intézmény egykori diákjára, aki tragikus autóbalesetben veszítette életét 2021 júniusában. 

– Tamás Réka kiváló tanulónk és kosarazónk volt, diákolimpiai második helyezett. Rá emlékezünk ezzel a tornával, amely az emlékezés és az élmény összekapcsolása – mondta a program megnyitóján Heilmann Józsefné az intézmény igazgatója, aki szerint mindez jól mutatja az iskola közösségteremtő erejét. Heilmann Józsefné úgy fogalmazott, a hagyományteremtő rendezvénnyel kedvet szeretnének csinálni a felnövekvő nemzedéknek a sport szeretetére. – Tamás Réka jó példával szolgál a fiataloknak arra, hogy a kiváló tanulmányi eredmény összeegyeztethető a kiemelkedő sporttevékenyéggel – hangsúlyozta az intézményvezető.

– Néhány éve elkezdtünk kosártornát szervezni itt a gimnáziumban, de akkor a koronavírus járvány keresztülhúzta a számításainkat – mondta a sportrendezvény előzményeiről az ötletgazda, Csirzó Zoltán tanár, aki néhai tanítványáról is beszélt. Szerinte Réka egy igazán rendes, szorgalmas lány volt, olyan, akit bárki el tudna képzelni saját gyermekének is. – Nagyon jóban voltunk, tornatanára és edzője is voltam, halála előtt néhány órával beszéltünk utoljára, amikor hosszan mesélt a terveiről. Utána már csak a tragikus hír érkezett róla, amely nagyon megérintett – fogalmazott. 

Mint mondta, néhány hónap múlva, ősszel újra elkezdtek edzeni, készülni a lányokkal a következő országos diákolimpiára. A csapatban hat olyan lány is volt, aki még játszott elhunyt társukkal. Közösen döntött úgy a csapat, hogy összeszedik magukat és megnyerik az országos döntőt Réka kedvéért. – Teljes erőbedobással edzett mindenki, a meccsekre mindig vittük Réka fotóját is magunkkal. Ott volt velünk, mint egy plusz csapattag.

Sikerült is megnyernünk a diákolimpiát – tette hozzá elérzékenyülten az edző, aki a tragédia óta ekkor beszélt először a szülőkkel. Elmúlt ősszel került szóba a kosárlabda torna megszervezése Réka emlékére, amelyet a többi szponzor mellett a néhai diáklány édesapja is jelentősebb összeggel támogat. Ennek köszönhetően sikerült megoldani a résztvevő diáksportolók ellátását, étkeztetését és az ajándékok beszerzését is.

Leskó Abigél, Réka legjobb barátnője is megemlékezett az elhunyt fiatalról. – Szinte egy napon születtünk, azóta mindent együtt csináltunk: együtt jártunk általános iskolába, majd gimnáziumba, együtt kosaraztunk, már a szüleink is barátok voltak – sorolta a számos, Rékával közös pontot Abigél. Mint mondta, barátnőjében mindig voltak kétségek, hogy elég fontos-e, jó-e abban, amit csinál és ez a mai emléktorna is azt igazolja, hogy nagyon is fontos volt mindannyiunk számára.

Hiszen nagy szeretettel, odaadással őrzik az emlékét, ami rendkívül sokat jelent a családjának, barátainak és az iskolájának is. Abigél szerint ez a közösség mostanra együtt túljutott a gyász valamennyi fázisán és elértek a megbékélésig. Addig, hogy ilyen módon tudják őrizni az emlékét, amely úgy véli, formabontó, hiszen nem sokan tehetik meg, hogy egy szerettüknek ilyen módon állítanak emléket. – Ez is Réka emberségét példázza – vélekedett Abigél, aki a mai napig is sokszor még jelen időben beszél néhai barátnőjéről.

A délelőtti megemlékezés, amelyen Tamás Réka családja, édesanyja, édesapja és nevelőapja is részt vett, egyperces néma főhajtással zárult, amelyet követően megkezdődtek a mérkőzések. A versenyre az ország több pontjáról, Kiskunhalasról, Pécsről és Szombathelyről is érkezett egy-egy csapat. Mindegyikük egy-egy serleget, valamennyi versenyző egy pólót, a legjobb öt játékos egy-egy sporttáskát vehetett át.

A Tamás Réka emléktorna végeredményét Csirzó Zoltán rendezőtől tudtuk meg:

1.      Szekszárdi Garay János Gimnázium

2.      Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium Pécs

3.      Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnázium

4.      ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

A torna legértékesebb játékosa: Haag Panna (Szekszárd)

A legtöbb kosarat elért játékosa: Vas Emma(Kiskunhalas)

A torna All Star csapat:

Doszpod Sarolta (Pécs)

Rideg Iringó (Kiskunhalas)

Geosits Zsófia (Szombathely)

Haag Panna (Szekszárd)

Kovács Edina (Szekszárd)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában