Emlékezetes este

2023.02.03. 19:00

Szalagot kaptak a Garay végzősei a PTE szekszárdi karának aulájában

Szalagavató ünnepségét tartotta a Garay János Gimnázium pénteken este PTE szekszárdi karának aulájában. Már sokéves hagyomány, hogy a Garay János Gimnázium maturandusainak matrózblúzára, illetve zakójára az őket követő évfolyam diákjai itt tűzik fel a végzősöknek járó kis kék szalagot, azt, mely üzeni, hogy számukra elkezdődött a gimnáziumi évek befejező szakasza. 

Szepesi László

Négy osztály száztizenkét tanulója kezdi meg most a diákkort záró néhány hónapot. Van olyan osztály, amelyiknek diákjai hat, egynek öt, s kettőnek tanulói pedig négy éven át töltötték napjaikat a gimnázium falai közt. A tizenegyedik osztályosok ünnepi műsora, az énekek, Illés Sándor köszöntője és a versek után kivetített fényképek idézték fel az eltelt éveket.

Fotó: Szepesi László

 

A gimnázium igazgatója, Heilmann Józsefné, a Horatiustól származó tanácsot – Carpe diem! Ragadd meg a napot! – adta tovább az érettségire készülőknek. Hogy érezzék ennek a pillanatnak nagyszerűségét, hisz hetek, tán' hónapok óta készültek – miként szüleik, nagyszüleik, s a többi diák is – erre a napra, a legszebb iskolai ünnepre, amely jelzi azt, hogy hamarosan átlépik a felnőttkor küszöbét. 

Élvezd a napot, mondja a latin, de gondolni kell a holnapra is, folytatta az igazgató. A keringő, amelyet táncoltak, idézi már nagykorúságukat, s jelzi azt is, hogy az alma mater lassan elengedi végzős diákjait, mert a gimnázium számukra már teljesítette feladatát, képletesen szólva felkeltette a tenger utáni vágyat, de hajót már ők ácsolhatnak, s nekik kell majd hajózniuk is. 

A száztizenkét diák számára a bizonyára emlékezetes estét egy közös vacsora követte, s' fiatalokról lévén szó, éjfélig tartó bállal zárják az ünnepet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában